Haberler

Endonezya 737 MAX’lere yeniden uçuş izni verdi

Endonezya, Boeing 737 MAX’lerin uçuş yasağını kaldırdı. Endonezya bayrağı taşıyan 737 MAX uçakları, uçuş ekiplerinin ek eğitim almasının ardından tekrar başlayacak.

Tüm dünyayı sarsan 737 MAX krizi, tarihler 29 Ekim 2018’i gösterirken Endonezyalı düşük maliyetli havayolu şirketi Lion Air’e ait 737 MAX uçağının düşmesiyle başlamıştı. Kazada önce pilotlar suçlanmış ancak sonrasında CVR ve FDR olarak adlandırılan kara kutuların denizden çıkartılması ve ön analizlerinde ciddi sorunlar tespit edilmişti.

Boeing tarafı önce Endonezyalı pilotları suçlasa da birkaç sonra Mart 2019’da Etiyopya’da meydana gelen 737 MAX kazasında yazılım başta olmak üzere birçok sorun tespit edilmişti. Bu kazadan kısa bir süre sonra tüm dünyadaki 737 MAX uçuşları durdurulmuştu.

Boeing’in Manevra Karakteristiklerini Geliştirme Sistemi (MCAS) uçuş kontrol yasası daha sonra kazalardan sorumlu tutuldu ve yaklaşan bir stall’ı uyarması amaçlanan stick shaker’ın her iki kazada da hatalı şekilde etkinleştirildiği bulundu.

737 MAX için yazılım güncellenmesi, arkasından yeni bir eğitim programı oluşturulduktan sonra Aralık 2020’de FAA onayını alabilmişti. Bunu ilerleyen aylarda Avrupa havacılık otoritesi EASA’nın kararı izlemişti.

Singapur’da ek eğitim

Endonezya, 737 MAX yolcu uçaklarının hizmete dönmesinden önce tüm uçuş ekiplerine Singapur’daki Boeing Flight Services’a yollayacak. Burada ek yer dersinin ardından simülatör eğitimi yapılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu