Teknoloji Arge

ALKA lazerle hedefini 12’den vurdu

Hava savunma sistemlerinde lazer boyutana yeni bir bakış getiren Roketsan’ın geliştirdiği ALKA Yüksek Güçlü Lazer Silahı testlerden başarıyla geçti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gelişmeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Lazer ise ERMEKSAN şirketi tarafından yerli olarak geliştirildi.

Demir, “Hedefimiz savunma sanayiinin her alanında geriden gelen değil, önde giden bir Türkiye! Sayılı ülkelerin üzerinde çalıştığı lazer ve elektromanyetik faaliyetlerimizde önemli yer tutacak ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sisteminin testlerinde bir aşamayı daha geride bıraktık. Elektromanyetik karıştırma sistemine sahip yüksek güçlü lazer silahı, hedef tespit radarı, hedef takip sisteminden oluşan ALKA, yer ve hava hedeflerine karşı üstün tespit, takip ve saniyeler seviyesinde tahrip yeteneği sağladı. Emeği geçenleri kutlarım” paylaşımında bulundu.

Yeni nesil sistemlerde lazer ile atılan mühimmat veya İHA sistemlerinin vurulması büyük önem taşıyor. Böylelikle sistemin atış maliyeti aşağıya çekiliyor. Ayrıca kısa süre içinde daha fazla atış da gerçekleştirilebiliyor.

Ancak lazer konusunda en büyük sorun yüksek enerji kaynağı. Bu nedenle araziye konular lazer hava savunma sisteminin yüksek elektrik gücü sağlanması durumunda menzil uzayabiliyor.

ALKA Sistemi

ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi kapsamında geliştirilen; Hedef Tespit Radarı, Hedef Takip Sistemi ve Elektromanyetik Karıştırma Sistemine sahip yüksek güçlü lazer silah sistemi gösterimi gerçekleştirildi.

Gösterim faaliyeti kapsamında; farklı güç seviyelerinde ve farklı taşıyıcı platformlara (sabit, taşınabilir ve mobil) entegre bir ürün ailesi olarak geliştirilen yerli ve milli lazer silah sistemi çözümü tanıtıldı ve yapılan atışlı testler ile elde edilen yetenek ve etkinlik gösterildi. Projede Ermaksan firması da lazer kaynağı üreticisi olarak görev alıyor.

Geliştirilen sistemler, hem yer hem de hava hedeflerine karşı üstün tespit, takip ve saniyeler mertebesinde tahrip yeteneği gösterdi.

Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ALKA’nın farklı konfigürasyonları üzerinde çalışmalarını sürdüren Roketsan, aynı zamanda sisteminin ‘Katmanlı Hava Savunma Ağı’na da entegre edilmesini amaçlıyor. 750 metre tahrip menzili bulunan ALKA, katmanlı hava savunma ağının zemininde bulunacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu