Hava Kuvvetleri

Almanya F-35 siparişi veriyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından savunma bütçesini artırma kararı alan Almanya, uçak konusunda rotayı F/A-18’lerden F-35’e çevirdi. Reuters’ın haberine göre ABD ve Almanya F-35 için prensipte anlaştı. 

Almanya, 2020’de hizmet ömürlerinin sonuna gelmeye başlayan ve hava-yer görevlerinde aktif olarak kullanılan Tornado’ların yerine 30 adet F/A-18E/F Super Hornet kararı almıştı. Ayrıca Almanya, uçağın elektronik karıştırma versiyonu EA-18G Growler siparişi de verecekti. 

Ancak son gelişmeler sonrasında yeni hükümetle birlikte F/A-18 siparişi rafa kalktı. Almanya F-35 almak üzere ABD ile el sıkıştı.

Nükleer bomba

Halen Tornado uçakları Almanya’da depolanan ABD nükleer bombalarını taşıyabiliyor. Bu açıdan alınacak uçakla birlikte Almanya nükleer yeteceğini devam ettirmek istiyor. Modernizasyon ile uçuşlarına devam eden Tornado’ların 2030’a kadar görev yapacağı belirtiliyor.

Fransa ile ortak proje

Almanya’nın rotayı F-35’e çevirmesiyle birlikte Fransa ile ortak geliştirdiği FCA olarak adlandırılan gelecek nesil savaş uçağı projesinde nasıl bir yol izleyeceği ise soru işareti. Fransa-Almanya ortaklığındaki FCA için hedef 2040’da hizmete girecek hem pilotlu hem de pilotsuz bir savaş uçağı konsepti. F-35 alımının bu projeyi etkileyip etkilemeyeceği ise henüz bilinmiyor. Ancak Alman yetkililer, F-35 için ayrılacak bütçenin FCA’yı zor durumda bırakabileceğine dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu