Çevre

Airbus’tan hidrojen adımı

Airbus, önümüzdeki on yıl içinde hidrojen ile uçmaya hazır olacak bir test uçağıiçin iş birliği yapmak üzere GE ve Safran Aircraft Engines’in ortak şirketi olan CFM International ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Programın amacı, 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu (ZEROe) bir uçağın hizmete girişine hazırlanırken, hidrojenle çalışan doğrudan yanmalı bir motorun yer ve uçuş testlerini tamamlamaktır.Uçuş sırasında, Fransa ve Almanya’daki Airbus tesislerinde hazırlanan sıvı hidrojen tanklarıyla donatılmış bir A380 uçağı kullanılacak.Airbus, ayrıca hidrojen itiş sistemi ihtiyaçlarını tanımlayacak, uçuş testlerini denetleyecek ve uçuş sırasında hidrojen yanmalı motoru test etmek için A380 platformunu sağlayacaktır.

CFM International (CFM), bir GE Passport turbofanın yakıcısını, yakıt sistemini ve kontrol sistemini hidrojenle çalışacak şekilde değiştirecek. ABD’de monte edilen motor, fiziksel boyutu, gelişmiş turbo mekanizması ve yakıt akış kabiliyeti nedeniyle bu program için seçildi.Buhar izi da dahil olmak üzere motor emisyonlarının uçağa güç veren motorların emisyonlarından ayrı olarak izlenmesini mümkün kılmak için test uçağının arka gövdesine monte edilecek. CFM, A380 uçuş testinden önce kapsamlı bir yer test programına girecek.

Airbus Teknik Direktörü Sabine Klauke, “Bu, Eylül 2020’de ZEROe konseptlerimizin açıklanmasından bu yana hidrojenle uçuş çağını başlatma yolunda Airbus’ta atılan en önemli adımdır. Hidrojen yakma teknolojisinde ilerleme kaydetmek için Amerikalı ve Avrupalı motor üreticilerinin uzmanlığından yararlanarak gerçekleştirilen bu uluslararası ortaklık, endüstrimizin sıfır emisyonlu uçuşu gerçeğe dönüştürme yolundaki kararlılığına dair net bir mesajdır” dedi.

CFM Başkanı ve CEO’su Gaël Méheust, “Hidrojen yakma kabiliyeti, CFM RISE Programının bir parçası olarak geliştirdiğimiz ve olgunlaştırdığımız temel teknolojilerden biridir.CFM’nin, ana şirketlerimizin ve Airbus’ın kolektif yeteneklerini ve deneyimlerini bir araya getirerek hidrojen tahrik sistemini başarılı bir şekilde test edecek harika bir ekibimiz var” dedi.

CFM,Ekim 2021’de imzaladığı Hava Taşımacılığı Eylem Grubu hedefi ile Airbus’ın, 2020 yılına kadar havacılık endüstrisini net sıfır (net-zero) karbon emisyonuna ulaştırma vaadini paylaşıyor.

Airbus, CFM ve ana şirketleri GE Aviation ve Safran Aircraft Engines ile uzun süredir devam eden bir ilişkiye sahiptir ve bu ortaklık, havayolu müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayan yüksek performanslı ürünler sunma konusunda mükemmel bir sicile sahiptir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu