Şeref SezginUçuş EmniyetiYazarlar

Pilot rahatsızlandı, 68 yaşındaki kadın yolcu tek motorlu uçağı indirmeyi başardı

ABD’de Massachusetts’te yaşanan olayda pilot sağlık sorunu geçiren uçakta 68 yaşındaki kadın yolcu Piper Malibu Meridian’ı havalimanı yakınlarındaki boş araziye indirmeyi başardı. Kazayı kendisi hafif yaralı, pilot da ağır yaralı olarak atlattı.

Piper PA-46-500TP Malibu Meridian tipi tek motorlu turboprop uçakta 79 yaşındaki pilot yanında 68 yaşında bir yolcu ile havalandı. Uçuş sırasında yolcu uçağın kabin bölümünde oturuyordu.

Martha’s Vineyard Meydanı’ndan kalktıktan sonra pilot sağlık sorunu yaşamaya başladı. Yolcuyu kokpite çağırdı. Ondan yardım istedi. Ardından da uçağın kumandalarını kontrol edemez hale geldi.

Kadın yolcu, uçuş eğitimi olmamasına rağmen hava trafik kontrolörlerinin yönlendirmesi ile uçağı havalimanına geri dönüş rotasına soktu. Alçalmaya başladı.

Ancak gazı erken kesince, uçak stall yani süratsiz kalarak havalimanı yakınlarındaki boş araziye iniş gerçekleştirdi. Kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

Yaralı kurtarıldılar

Uçakta ciddi hasar meydana gelirken pilotun bilincinin kapandığı ve ağır yaralı olarak kurtarıldığı açıklandı. Uçağı indiren kadın yolcu ise hafif yaralandı.

Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Motor 500 beygir gücünde

Piper tarafından tasarlanan Meridian’ın farklı modelleri bulunuyor. Kaza geçiren uçak, 500 serisi. Bir adet turboprop, Pratt&Whitney imalatı PT6A-42A motoruna sahip,. Yüksek performanslı bir uçak. Motor gücü yaklaşık 500 beygir.

30 bin feet gibi oldukça yüksek bir irtifaya çıkıp saatte 260 knots/482 km hıza yükselebiliyor. Menzili ise 1000 deniz mili yani 1850 km.

İki pilotun yanı sıra arkada 4 kişi taşıyabiliyor. Uçak özellikle tek motorlu uçaklara gece ve IFR şartlarda uçuş imkanı veren ABD’de çok popüler.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu