Savunma

Çavuşoğlu’ndan Japonya’ya ‘SİHA satışı’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye- Japonya savunma sanayii ilişkilerine ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Japonya’ya ya SİHA satışı ihtimalini değerlendirdi.

Uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo’nun yarın düzenlenecek cenaze törenine katılmak üzere ülkeye gelen Bakan Çavuşoğlu, Japonya Ulusal Basın Kulübü’nde (JNPC) gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Japon Gazetecilerin soruları üzerine Türkiye ile Japonya arasındaki savunma sanayii ilişkilerine değinen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Japonya arasındaki savunma sanayii ilişkilerini geliştirmek istenildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, Japonya’nın Türkiye’den SİHA almak istemesi durumunda bu ihtiyacının karşılanabileceğini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Bizim ürettiğimiz İHA’lar, SİHA’lar dünyada şu anda üretilen ürünler arasında en iyilerinden hatta en başta gelir, bunu söyleyebilirim. Libya’da da özellikle Trablus’un işgalini önleyen de Türk SİHA’larıdır. Japonya’yla her alanda olduğu gibi savunma sanayii alanında da iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde de savunma sanayii ve güvenlikle ilgili istişarelerimizi de gerçekleştireceğiz. Japonya, gerek SİHA olsun gerekse diğer savunma sanayi ürünlerimiz olsun bunlardan almak isterse, diğer Asya ülkeleri de şu anda çok ilgileniyor özellikle Malezya ve Endonezya, bu ülkeler bizim savunma sanayi ürünlerimize çok ilgi gösteriyorlar, sözleşmeler imzalanıyor, biz memnuniyetle Japonya’nın bu alandaki ihtiyaçlarını da karşılarız. Elbette İsrail ve ABD’nin de bu alanda teknolojisi ileri düzeyde. Ama dünyada herhalde bizim SİHA’lar gibi şarkı bestelenen, çocuklara isim verilen başka bir SİHA yoktur. Ukrayna’da doğan erkek çocuklar için verilen en popüler isim, Bayraktar. Savunma sanayinde hem kamu şirketlerimiz hem de özel şirketlerimiz son derece başarılı ve çok kaliteli ürünleri üretiyorlar.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu