EğitimHava Kuvvetleri

Aday Harbiyeliler Super Mushshak’larda yalnız uçuş yapıyor

Hava Harp Okulu’na öğrenci alımında en önemli aşamadan biri olan ‘yalnız uçuş’. Bu yıl harbiyeli adayları, envantere giren tek motorlu Super Mushshak tipi uçaklarla yalnız uçuş yapmaya başladılar. Pakistan’dan alınan uçakların üretimleri TUSAŞ’ta gerçekleştiriliyor.

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Üniversitesi bir paylaşımda bulundu. Yapılan açıklamada uçuşların Yalova’da ve Afyonkarahisar’da gerçekleştirildiğine dikkat çekildi:

“MSÜ Hava Harp Okuluna kabul şartlarının en önemli aşamalarından biri olan 2024 yılı Öğrenci Seçme Uçuşları, Yalova ve Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanlıklarında devam ediyor. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serdar Salman ve MSÜ Hava Harp Enstitüsü Müdürü Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu; Öğrenci Seçme Uçuşlarında 13 sortiyi deneyimli öğretmen pilotlarla birlikte uçtuktan sonra, 14’üncü uçuşu yalnız uçmak zorunda olan adayları ziyaret ederek onların heyecan ve gururlarına ortak oldular.”

Seçme uçuşları

Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı Hava Harp Okulu için gerekli şartları taşıyan adaylar yazılı sınavların yanı sıra fiziki değerlendirme, kişilik değerlendirme testi, fiziki yeterlilik testi ve mülakattan oluşuyor. Psikomotor Testi’ni de tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme Uçuşu’na çağrılıyor.

Temel askeri eğitimin yanı sıra adaylar T-41’lerden sonra envantere yeni giren Super Mushshak uçaklarında temel uçuş eğitiminden geçiriliyor. Toplam 13 sorti temel uçuşun ardından adaylar 14’üncü sortide yalnız uçuş yapmak zorunda.

Yalnız uçuş sonrasında adaylar bir havacılık geleneği olarak ıslatılıyor. Bu aşamadan sonra adaylar Hava Harp Okulu’na kabul ediliyor.

Super Mushshak kullanımda

T-41 uçakları, 1970’lerin başında Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmişti. Sivil olarak tasarlanan Cessna 182’nin askeri modeli olan T-41’ler artık emekli ediliyor. Uçaklar, İsveç’te SAAB tarafından tasarlanan daha sonra haklarını Pakistan’ın aldığı Super Mushshak ile değiştiriliyor.

Toplam 52 adet uçak, Türk Hava Kuvvetleri tarafından teslim alınacak. Uçakların imalatı, Pakistan’da Kamra şehrindeki Pakistan Aeronautical Complex tesislerinde gerçekleştiriliyor. Test uçuşları yapılıyor.

Ardından kabul işlemleri için Super Mushshak’lar kargo uçağına konulduktan sonra Ankara’da Kahramankazan’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tesislerine getiriliyor. Burada nihai kabul işlemleri gerçekleştiriliyor. Ardından da uçaklar Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim ediliyor.

Super Mushshak, başta avionik ve sistemlerin yenilenmesi sonrasında ilk uçuşunu 1995’te yaptı. Pakistan kendi silahlı kuvvetlerinin yanı sıra Nijerya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar ve Irak’a satıldı.

Savunma sanayii iş birliği içinde Super Mushshak tipi uçak T-41’lerin yerine 2017’de seçilmiş ve Pakistan ile anlaşma IDEF Fuarı’nda imzalanmıştı. Bu adımlarla birlikte Türkiye Pakistan Donanması için MİLGEM ihracatı gerçekleştirmişti.

TUSAŞ tarafından ilk teslimat ise 31 Ekim 2022 tarihinde yapıldı. İlk 3 uçak Hava Harp Okulu tarafından kullanılmak üzere Yalova Hava Meydan Komutanlığı’na verildi.

260 beygir gücünde motor

Uçakta toplam 260 beygir güce çıkabilme özelliğine sahip Lycoming imalatı IO-540 V4A5 tipi 6 silindirli motor bulunuyor. Toplam uzunluğu 7 metre olan uzunluğunda olan Super Mushshak, 8.85 metre kanat açıklığına sahip.

Toplam 5 saat havada kalan uçak, 13 bin 500 feet irtifaya kadar yükselebiliyor. Havada en fazla 236 km hıza yükselebiliyor. Seyir hızı ise saatte 210 km.

Jandarma ihalesinde

Halen uçak, Jandarma Genel Komutanlığı’nın temel uçuş eğitim uçağı ihalesinde de yer alıyor. İhalede uçağın ülkemizde üretilme şartı bulunuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu