Haberler

Efsane Chinook’un son seferi müzeye

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından şu ana kadar uçurulan en ünlü CH-47 Chinook helikopteri ZA718 gövde numaralı Bravo Novemler (BN) emekli ederek sergilenmek üzere müzeye gönderildi.

TIR’ın kasasındaki son yolculukla birlikte Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Odiham’daki üssünden yola çıkan Bravo November, Cosford’daki müzeye ulaştı.

Chinook ZA718 için sipariş diğer 30 helikopterle birlikte 1978 yılında verilmişti. CH-47 Boeing tesislerinde üretilip 39 yıl önce 1981’de Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Çok kez modernize edildi. Diğer kardeşleri arasında ise en çok uçan CH-47 unvanını elde etti. Birçok operasyonda kullanıldı.

Falkland Savaşı’nda tarihi uçuş

Arjantin ile binlerce kilometre mesafede yapılan Falkland Savaşı, ZA718 için tarihi bir öneme sahipti. Üç adet CH-47 Falkland Adaları’na gitmekte olan MV Atlantic Conveyor gemisine yüklenmişti. Bölgeye yaklaşırken ZA718 bir görev için havalandı. Kısa bir süre sonra da gemi Arjantin Hava Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği bir hava saldırısı ile batırıldı. Atılan Fransız imalatı Exocet füzesi ile ölümcül bir yara alan gemi, diğer iki Chinook helikopteriyle birlikte baktı.

Havada kalan ZA 718 ise yakınlardaki HMS Hermes gemisine inmeyi başardı. Bu nedenle helikoptere ‘The Survivor-Kurtulan’ adı verildi. Falkland Savaşı’nda ZA718, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin tek ağır nakliye helikopteri oldu. Operasyonu Chinook yara almadan tamamlayabildi.

Madalya kazandı

ZA718 ile uçan 4 uçuş ekibine “Seçkin Uçan Haç’ madalyası verildi. Bunlardan ilk ikisi Falkland Savaşı’ndaydı. Üçüncü madalya Irak görevinde, dördüncüsü de Afganistan görevinde verildi.

Efsane helikopter bugüne kadar 1982’den itibaren Falkland’ın yanı sıra Lübnan, Almanya, Kuzey İrlanda, Irak ve Afganistan’da görev yaptı. (scramble.nl)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu