Diploması

SSB’nin gözü Belçika pazarında

Savunma sanayii konusunda yeni iş birlikleri için Türkiye’ye gelen Belçika heyeti ile bir çok konuda mutabakat sağlandı. Gelecek için yeni projeler gündemde. Türkiye-Belçika arasındaki savunma işbirliklerini, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün değerlendirdi:

“Bu işler bir günde olmuyor. Önce aynı masalara oturuyorsunuz, birbirinizi dinliyorsunuz. Sonra şirketler birbirini tanıyor, kurumlar birbirine güvenmeye başlıyor. Ondan sonra da somut işbirliği alanları ortaya çıkıyor.

İçinden geçtiğimiz dönemi ‘jeopolitik pandemi’ olarak tanımlayabiliriz. Krizler artık bir bölgede başlayıp orada kalmıyor, birbirini tetikliyor ve yayılıyor. Politik bir kriz, enerji krizine, enerji krizi tedarik krizine dönüşebiliyor ve tüm dünyayı etkisi altına alabiliyor.

Jeopolitik pandemiyi dost ve müttefik ülkelerin de en az hasarla atlatabilmesini istiyoruz. Bizim teklifimiz bu. Gelin, sadece bugünün ihtiyaçlarına değil, yarının güvenlik sınamalarına da birlikte hazırlanalım diyoruz. Belçika devleti de bu çağrımıza kulak veren ülkelerden biri oldu” dedi.

Özellikle insansız sistemlere dikkat çeken Görgün, Türkiye’nin bu konuda kabiliyetlerinin önemine dikkat çekti:

“İnsansız sistemler, yapay zeka, elektronik harp, anti-dron teknolojileri, hızlı üretim kabiliyeti… Bunların hepsi artık sahada belirleyici hale geldi. Türkiye bu değişimi erken okudu. Biz sadece bir ürün geliştirmedik.

Tasarımdan üretime, alt sistemlerden yazılıma, mühimmattan bakım-idameye kadar bütün bir yapıyı kurduk. Belçikalı dostlarımız da bunu görüyor. Baykar’da, TUSAŞ’ta, ASELSAN’da, ROKETSAN’da, HAVELSAN’da ve diğer şirketlerimizde gördükleri şey yalnızca tek tek ürünler değil. Orada ciddi bir mühendislik birikimi, üretim disiplini, saha tecrübesi ve hızlı karar alma kabiliyeti var. Bu da doğal olarak ilgi uyandırıyor.”

“Ortak faydayı büyüten işbirliklerine açığız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda yürütülen çalışmalarla Türkiye’nin kendi savunma sanayisi, kendi mühendislik gücü ve kendi üretim kabiliyetini inşa ettiğini vurgulayan Görgün, şu konulara dikkat çekti:

“Bugün geldiğimiz noktada dost ve müttefik ülkelerimize şunu söylüyoruz: Biz kapalı bir model önermiyoruz. Tam tersine; kazan-kazan esasına dayalı, herkesin kendi ekosistemini güçlendiren, ortak faydayı büyüten işbirliklerine açığız. Yani bu jeopolitik pandemiyi dost ve müttefik ülkelerin de en az hasarla atlatabilmesini istiyoruz. Bizim teklifimiz bu. Gelin, sadece bugünün ihtiyaçlarına değil, yarının güvenlik sınamalarına da birlikte hazırlanalım diyoruz. Belçika devleti de bu çağrımıza kulak veren ülkelerden biri oldu.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu