Savaş

Pentagon: “Kızıldeniz’de USS Carney gemisi Husi’lerin füze ve İHA’larını vurdu”

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yaptığı açıklamada, Yemen’de Husi’lerin İsrail’e doğru attığı füze ve İHA’ların USS Carney gemisi tarafından vurulduğu bildirildi. 

İsrail’de başlayan çatışmaların bölgeye yayılabileceği konuşulurken ilginç bir olay Kızıldeniz’in kuzeyinde meydana geldi. Mesafe olarak Yemen ile geminin görev yaptığı Kızıldeniz’in kuzeyi arasında yaklaşık 2 bin kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, USS Carney Muhribi’nin Kızıldeniz’in kuzeyinde görev yaparken saldıya maruz kaldığını açıkladı.

Pentagon, Husi’lerin yaklaşık 2 bin kilometre menzilli 3 füze ile atış yaptığı iddiasını ortaya attı. Saldırılar sonrasında gemide herhangi bir kayıp olmadığı belirtildi.

Muhtemel Husi’lerin füzeleri ve İHA’ları İsrail’e doğru attığı tahmin ediliyor.

3 füze ve 8 İHA

Tuğgeneral Carney, 3 adet füzenin ve 8 adet uzun menzilli İHA’ların ise geminin hava savunma sistemi tarafından vurulduğunu söyledi.

Husi’ler, İran desteği ile geliştirdikleri uzun menzilli kamikaze İHA sistemleri ile Suudi Arabistan’da bulunan rafinelilere saldırı gerçekleştirmişti. İHA’lar, çok uzun uçuşların ardından Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemlerine yakalanmadan hedeflerini vurmuştu.

İHA saldırısının yanı sıra 2022’de Husi’ler Riyad ve Dubai’ye füze atışı yapmıştı. O dönemde ellerindeki en uzun menzilli füze yaklaşık 1200 km menzilli Burkan füzeleriydi.

Özellikle İran ve Hizbullah’ın desteği ile Husi’ler farklı füze teknolojileri üzerinde çalıştığı biliniyor.

ABD Yemen’i vuracak mı?

Bu saldırıya karşı ABD’nin nasıl hareket edeceği merakla bekleniyor. ABD Başkanı Biden, geçtiğimiz gün saldırıların ardından İsrail’e destek ziyaretinde bulunmuş, bölgeye ikinci uçak gemisi de gönderilmişti.

USS Carney Muhribi ise bölgede görev yapan ABD Donanması’na ait gemilerden biri. 1994 yılında donanmaya katılan gemi, bir süredir Kızıldeniz’in kuzeyinde bölgede bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu