Çevre

Singapur Havayolları ExxonMobil’in sürdürülebilir yakıtıyla uçacak

Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS), Singapur Hava Yolları (SIA) ve Singapur merkezli küresel yatırım şirketi Temasek, Singapur’da SAF (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) kullanımına ilişkin bir pilot uygulamanın parçası olarak ExxonMobil’ yakıt tedarikçisi olarak seçti.

Bu pilot uygulama kapsamında Singapur Hava Yolları, CAAS ve Temasek’in desteğiyle ExxonMobil’den sürdürülebilir yakıt satın alacak. Bu ürün, Neste tarafından sağlanacak kullanılmış yemek yağlarından ve atık hayvansal yağlardan üretilecek. ExxonMobil’in Singapur’daki tesislerinde rafine jet yakıtı ile harmanlanacak ve 1,25 milyon litre saf sürdürülebilir yakıttan (saf veya seyreltilmemiş sürdürülebilir yakıtlardan) oluşacaktır.

Bu harmanlanmış yakıt, 2022 yılının Temmuz ayı itibarıyla havalimanın mevcut yakıt hidrant sistemi aracılığıyla Changi Havalimanı’na teslim edilecek. 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren tüm Singapur Hava Yolları ve Scoot uçuşları bu harmanlanmış yakıtı kullanacak. Sürdürülebilir yakıtın bir yıllık pilot çalışma boyunca kullanımının karbondioksit emisyonunu yaklaşık 2.500 ton azaltması bekleniyor.

Çevreci yakıt

ExxonMobil şirketinin seçilmesi, seçkin yakıt üretici ve yakıt tedarikçilerine 10 Kasım 2021’de sunulan, Singapur Changi Havalimanı’na SAF teslimatı için planlar geliştirmeye ve uygulamaya yönelik bir teklifin ardından gerçekleşti. Bu, Changi Havalimanı’nda sürdürülebilir yakıt kullanımının operasyonel ve ticari uygulanabilirliği konusunda Singapur Hükümeti ve sektörün ileri gelenleri tarafından yürütülen daha önceki bir çalışmanın devamı niteliğindedir.

CAAS Genel Müdürü Han Kok Juan şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik, hava yolculuğu hareketlenirken ve Singapur uçuş merkezini yeniden inşa ederken, CAAS için önemli bir öncelik olacak. CAAS-Singapur Hava Yolları-Temasek SAF pilot uygulaması, sürdürülebilir bir hava merkezi geliştirme çabamızda önemli bir yapı taşıdır. Singapur’daki SAF entegrasyon seçeneklerini operasyonel olarak doğrulayacak ve uçtan uca maliyet bileşenleri, maliyet azaltma için potansiyel fiyatlandırma yapıları hakkında bilgi sağlayacak ve SAF dağıtımı için gelecekteki tedbirlerimizi destekleyecektir.”

Singapur Hava Yolları Kurumsal Planlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Lee Wen Fen şunları söyledi: “Havacılıkta kullanılan sürdürülebilir yakıt, karbondan arındırmada önemli bir etkendir ve Singapur Hava Yolları Grubu’nun 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünün başarısı için kritik bir yoldur. Bu pilot uygulama operasyonlarımız genelinde karbondan arındırma ve sürdürülebilirliğe yönelik taahhüdümüzü güçlendirir. Ortaklarımızla işbirliği yaparak, Singapur’da sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanımının benimsenmesini hızlandırabilir ve büyütebiliriz.”

Temasek’in Sürdürülebilir Çözümler Genel Müdürü Frederick Teo şunları söyledi: “SAF pilot uygulaması, havacılık sektöründe karbondan arındırmak için operasyonel çözümler üretme taahhüdümüzde önemli bir adımdır. Pilot uygulamadan faydalı operasyonel dersler çıkarmayı ve endüstri çapında etkili karbondan arındırma stratejileri aracılığıyla sürdürülebilir havacılık konusunda ilerleme kaydetmek için ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

ExxonMobil Asia Pacific Pte Ltd Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Geraldine Chin şunları söyledi: “ExxonMobil, Singapur’daki ilk SAF pilot çalışmasında uzun süredir müşterisi olan Singapur Hava Yolları’na katılmaktan gurur duyuyor. Köklü altyapımız ve lojistik yeteneklerimiz, Changi Havalimanı’nda Neste’nin sürdürülebilir havacılık yakıtıyla harmanlanmış jet yakıtı tedarik etmemize olanak tanıyor. Müşterilerimizin emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak için daha fazla yenilenebilir yakıt sağlamak için kaynaklarımızdan, teknolojimizden ve yeteneklerimizden yararlanıyoruz.”

Neste Yenilenebilir Havacılık Genel Müdür Yardımcısı  Thorsten Lange şunları söyledi: “Bu pilot uygulamada Singapur Hava Yolları’na yerel olarak harmanlanmış Neste MY Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı sağlamak için ExxonMobil ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çalışma Singapur’un sürdürülebilirlik hedeflerine destek olmak üzere devam eden uzun vadeli taahhüdümüze mükemmel bir şekilde uyuyor. SAF, havacılığın emisyon azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için önemli bir çözümdür. 2023’ün başlarında devreye girecek olan Singapur’daki rafineri genişletme çalışmamızla, Asya-Pasifik bölgesinde ve küresel olarak havacılık pazarlarına hizmet etmek için yılda 1 milyon tona kadar SAF üretebileceğiz.” 

Changi Airport Group Havaalanı Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tan Lye Teck şunları söyledi: “Changi Airport Group, çevrecilik girişimlerini destekleyerek Changi’yi sürdürülebilir bir hava merkezi olarak ilerletmeye kararlıdır. Daha sürdürülebilir hava yolculuğunu desteklemek için hava yolları, endüstri üyeleri ve devlet kurumlarıyla birlikte Changi Havalimanı’nda SAF’ın kullanımının benimsenmesi için çalışacağız.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu