Savunma

AC-130J’lere takılması planlanan lazer silah projesi iptal edildi

ABD Hava Kuvvetleri, yakın hava desteği görevlerinde kullanılan AC-130J Ghostrider uçaklarına takılması planlanan ve 60 kW güce sahip lazer topu için yapılacak test programını iptal etti.

Uzun süredir ciddi gecikmeler yaşanan programda uçağa yerleştirilecek enerji silahı ile donatılacak AC-130J’lerin hava kuvvetleri tarafından kullanılması öngörülmüştü. Sistem, ABD Ordusu içinde ilk operasyonel hava lazeri sistemi olacaktı.

The War Zone’nun haberine göre uçağın ana silahlarından biri olan 105 mm’lik topun yerine bir lazer alt yapısı kurulması hedeflenmişti.

Lockheed Martin tarafından ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komutanlığı (AFSOC) tarafından sürdürülen projede, bir AC-130J tipi uçağa yerleştirilecek sistem ile testlerin başlaması uzun süredir bekleniyordu.

Testlerin 2021’de yapılması hedeflendi

Programa göre testlerin 2021’de başlaması planlanıyordu. Ancak defalarca ertelenen testlerin sonunda proje geçtiğimiz günlerde duruldu.

Geleceğin silahı olarak lanse edilen projede durdurulmanın ana nedeninin silahın yer testlerinde beklenen verimi sağlamadığına dikkat çekildi.

Proje, 2024 yılı bütçe programından çıkartıldı.

ABD Deniz ve Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri lazerin peşinde

Halen ABD Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri de farklı türde hava veya kara tabanlı yönlendirilmiş enerji silahları geliştirilmesi için çalışmalar sürdürüyor.

ABD Donanmanın Deniz Yüzey Harp Merkezi Dahlgren Bölümü (NSWC Dahlgren) AHEL programında Entegre Optik Dazzler ve Gözetimli Yüksek Enerji Lazeri olarak adlandırılan projede 60 kilowatt sınıfı lazer yönlendirilmiş enerji silahı da dahil olmak üzere çeşitli sistemlerin gemiye yerleştirilmesi konusunda çok önemli adımlar atmıştı. Bu proje Lockheed Martin tarafından geliştirildi.

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’nın (AFRL) ise Kendi Kendini Koruyan Yüksek Lazer Enerji Lazer Göstericisi (SHiELD) programı kapsamında, savaş uçaklarına konulacak sistemler üzerinde çalışmalar yapıyor.

Hedef, savaş uçaklarına atılan füzelerin lazer atışları ile durdurulması. 2025’te ilk testlerini yapacak lazer konusunda henüz projenin mevcut durumu hakkında soru işaretleri sürüyor.

ABD Hava Kuvvetleri halen hava üslerinin savunmalarında lazerin kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu