Savunma

F-35 daha pahalı olacak

Lockheed Martin; Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasıyla birlikte üretim maliyetlerin tekrar artacağına dikkat çekti. Temmuz 2019’da Rusya’dan alınan S-400 hava savunma füzeleri ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen 4 uçak park pozisyonuna çekilmiş ve eğitimdeki ekip geri dönmüştü.

Lockheed Martin’in 2019 raporunda, Türkiye’de 10 şirketten bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde parça alındığı bilgisini paylayarak 900’den fazla parça imalatının da ülkemizde yapıldığına dikkat çekti. Toplam katkının 12 milyar dolara ulaşacağının ifade edilirken, Türk şirketlerinin yerini alacak ABD’li imalatçılar için en az 500-600 milyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. 

Yapılacak ek yatırım, uçak fiyatlarına yansıtılacak. Böylelikle Lockheed Martin uçağın fiyatının yükseleceğine dikkat çekiyor.

F-35 programı, Lockheed Martin’in en büyük ürün kalemini oluşturuyor. 2019 finansal raporuna göre F-35’ten şirket 23,6 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Net kar oranı ise yüzde 10,6 oldu. 

türk f-35

TÜRKİYE GERİ DÖNEBİLİR Mİ

Flight Global’in hazırladığı haberde, Türkiye’nin F-35 programına geri dönüp dönemeyeceği Lockheed Martin’in Programdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Ulmer’e 28 Şubat’ta Washington’da yapılan toplantıda soruldu.

Ulmer, “Politika bir yana Türkiye’yi yeniden programa ekleyebilsek güzel bir başlangıç olurdu. Bu konuda çözülmesi gereken bazı kararlar var” dedi.

Türkiye’den sonra programa 32 adetlik sipariş ile Polonya girmişti. ABD ile Polonya arasında 4,6 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı. Polonya, Sikorsky’nin yan şirketi PZL Mielec aracılığı ile F-35 için parça imalatı yapacak.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu