Genel Havacılık

Abramovich’in özel jetlerine el konulacak

ABD’deki bir mahkeme, ünlü Rus milyarder Roman Abramovich’in özel jet uçaklarına el koyma kararı aldı.

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde alınan karar, biri Boeing 787-8 (P4-BDL) ve diğeri Gulfstream G650ER (LX-RAY) tipinde olmak üzere iki uçağı kapsıyor.

Halihazırda Dubai’de bulunan Boeing 787’nin değerinin yaklaşık 350 milyon USD, Moskova’da olduğu söylenen G650ER’ın değerinin ise 40 milyon USD civarında olduğu belirtiliyor.

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD, Rusya’ya karşı çok sayıda yaptırımı devreye sokmuştu.

Bunlardan bir tanesi, üzerindeki parçaların %25’inden fazlası Amerikan üretimi olan ve ABD ihraç kurallarını ihlal eden 100 kadar uçağa uçuşların yanı sıra akaryakıt ikmali, teknik bakım ve tamir işlemlerinin yasaklanmasıydı.

İşte bu yüzden, kararı ihlal ettiği anlaşılan Roman Abramovich’in özel uçaklarına mümkün olan ilk nokta el konacak.

Söz konusu operasyonu, Amerikan Adalet Bakanlığı bünyesindeki Task Force KleptoCapture adlı birim yönetiyor.

Moskova’daki jete el konulması imkânsız. Ama bakalım Dubai’de olduğu söylenen Boeing 787’nin akıbeti ne olacak?

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu