İHA

AKSUNGUR yerli motor PD170 ile 30 bin feet irtifaya çıktı

TUSAŞ tarafından tasarlanan çift motorlu İHA AKSUNGUR, yerli motorla rekor kırdı. Uçak iki adet TEI tarafından yapıylan PD-170 serisi motor ile 2 saat 30 dakikada 30 bin feet yani yaklaşık 9 bin 144 metre irtifaya çıkarak yeni bir rekora daha imza attı.

ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçlarında son yıllarda ortaya koyduğu performansla dikkat çeken TUSAŞ, AKSUNGUR ile çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Yeni bir başarıya daha imza atan yüksek faydalı yük kapasitesine sahip İHA, bu kez TEI tarafından milli imkanlarla geliştirilen TEI-PD170 motoruyla havalandı. AKSUNGUR milli motorla gerçekleştirdiği uçuşta 30 bin Feet’lik yüksekliğe çıkarak iki buçuk saat havada kaldı. 

Hem AKSUNGUR hem de TB3’ü uçuruyor

TEI tarafından geliştirilen PD170 serisi, adından da anlaşılabileceği gibi 170 beygir güç üretiyor. Halen PD170 serisi TUSAŞ’ın ANKA’nın yanı sıra çift motorlu modeli AKSUNGUR’un yanı sıra Baykar’ın geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu yapan TB3 modelinde de kullanılmakta.

AKSUNGUR taşıdığı PD170 ile İzmir’de gerçekleştirilen Teknofest’te gösteri uçuşu yapmış, Ankara-İzmir arasında uçarak toplam 35 saat havada kalmıştı.

SSB desteği ile çalışmalar başladı

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) talebi ile TEI tarafından başlatılan çalışmalarla hayata geçen PD170 motoru, MALE olarak adlandırılan (Medium Altitude Long Endurance – Orta İrtifa Uzun Süre Havada Kalış) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedeflenerek tasarlandı. TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru; 172 HP (±2) güç üretme kapasitesine sahip.

İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemine sahiptir. JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabilen TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almakta. 

45.000 FEET İRTİFAYA ÇIKIYOR

TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartlarına uygun olarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahip.

Toplam 8000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA platformu ile ilk uçuşunu 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdi. TEI teslimatlara başladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu