Havalimanları

Atatürk Havalimanı arkeoloji deposu mu oluyor?

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin depolarındaki çok sayıda eserin taşınarak Atatürk Havalimanı’nda depolanacağı ortaya çıktı. Taşınacak bölümlerden biri de müzenin bakım ve restorasyonlarının yapıldığı konservasyon laboratuvarı.

Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali’nde operasyon 2019’un nisan ayında durmuştu. Yolcu operasyonu İstanbul Havalimanı’na aktarılmıştı. Yaklaşık iki yılı aşkın süredir Atatürk Havalimanı’nın iki ana pisti üzerine salgın için sahra hastanesi kurularak pist başları kırılmıştı. 

Halen Atatürk Havalimanı’nda kargo ve iş jeti-genel havacılık operasyonu tek pist ile devam ediyor.  İç, Dış Hatlar akibetini bekliyor. Bu binalar arasında TAV Havalimanları döneminde açılan ve hiç kullanılmayan ek bölüm de yer alıyor.

KARGO OPERASYONU İSTANBUL HAVALİMANI’NA GEÇİYOR

Halen Atatürk Havalimanı’nda ağırlıklı olarak Türk Hava Yolları ve MNG Kargo tarafından gerçekleştirilen yoğun kargo operasyonu ise önümüzdeki aylarda hizmete girecek olan İstanbul Havalimanı’nın yeni kargo merkezine kaydırılacak.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, arkeolojik eserlerin müzeden çok uzakta Atatürk Havalimanı’nda oluşturulacak yere taşınma işlemi risk taşıyor. Haberde konu ile konuşan müze yetkilileri, “Devamlı eser girişi var. Depo ihtiyaçları doğal olarak oluşuyor’’ derken yıllarca müze bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan arkeolog ve müzeci Dr. Şeniz Atik ise “taşınma nedeniyle zaiyatın kaçınılmaz olduğunu” belirtti. Atik, “Dünya çapında önemli bir müzenin yer sorununu çözmek için müzenin bütünlüğünü parçalamak son derece yanlıştır” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu