Jandarma

TUSAŞ bu yıl Jandarma’ya 3 T625 GÖKBEY teslim edecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) özgün helikopter projesi T625 GÖKBEY için bu yıl ilk teslimat gerçekleştirilecek. T129 ATAK transmisyon ve motor sistemine sahip sivil amaçlı tasarlanan GÖKBEY’in ilk kullanıcısı Jandarma Genel Komutanlığı olacak.

TUSAŞ, T129 ATAK ile İtalyan Leonardo ile birlikte ürün geliştirdi. Bu durum mühendislerin kendini yetiştirmesi ve yerli sistem entegrasyonu için önemli bir alt yapı oluşturdu. Tecrübe, çift motorlu, 6 ton ağırlığındaki, 12 personel taşıyabilen bir sivil-askeri modele dönüştürüldü. Helikoptere T625 GÖKBEY adı verildi.

İlk Jandarma helikopteri fabrikadan çıktı

İlk uçuşunu 2017’de yapan helikopter seri imalata başladı. Jandarma tarafından teslim alınacak ilk helikopterin üretimi tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde yapılan tören ile helikopter TUSAŞ fabrikasından çıktı.

Hedef, önümüzdeki nisan-mayıs aylarında teslimatın gerçekleştirilmesi.

Testleri tamamlanan helikopterin ilk olarak Jandarma’ya teslim edilmesi de büyük önem taşıyor. Jandarma yoğun olarak helikopteri genel maksat görevlerinde kullanacak. Geri dönüşler, helikopterin geliştirilmesine ciddi katkı sağlayacak.

Farklı görevlerde kullanılacak

T625 GÖKBEY, özellikler itibari ile genel maksat amaçlı olarak hem sivil hem de askeri amaçlı kullanılabilecek. Sivil pazarda, 12 kişilik helikopter alanında 5,5 ton ile 6,5 tonluk helikopterler bulunuyor. GÖKBEY bu açıdan farklı bir alana hitap ediyor.

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu