Savunma

HAVELSAN İHA karma sürü testini başarıyla tamamladı

2019 yılından beri operasyon sahası için insansız sürü otonom sistemler üzerine çalışan ve bu kapsamda dijital birlik teknolojisini geliştiren Türk savunma sanayinin güçlü şirketi HAVELSAN, karma sürü testlerini başarıyla tamamladı.

HAVELSAN, insansız hava ve kara araçlarının yapay zeka desteğiyle müşterek otonom görev yapabildiği karma sürü teknolojisi üzerinde yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmalarında önemli bir yol kat etti.

Diğer sistemlere de entegre edecek

İlk etapta kendi geliştirdiği insansız kara aracı Barkan ve İnsansız hava aracı BAHA ve dronlarla karma sürü testlerini yapan HAVELSAN’ın bu teknolojisinin en önemli özelliği ise diğer insansız sistemlere entegre edilebilir nitelikte olması.

HAVELSAN tarafından geliştirilen karma sürü teknolojisi kapsamındaki platformlar; merkezi/dağıtık kontrol ve haberleşme, formasyon, rotasyon, navigasyon, çarpışmadan kaçınma, alan tarama, görev değişimi ve tam otonom görev gibi kabiliyetlere sahip oldu.

HAVELSAN deniz sistemlerinde

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Yonca Onuk Tersanesi ile imzaladığı sözleşme kapsamında, insansız deniz aracı Sancar’ın da otonom görev sistemlerini geliştiren HAVELSAN, yakın dönemde Sancar’ı da dijital birlik konseptine dahil etmeyi planlıyor.

HAVELSAN böylece, insansız kara aracı Barkan, insansız hava aracı BAHA ve insanız deniz aracı Sancar’a karma sürü teknolojisini entegre etmeyi ve bu sistemlerin müşterek harekat ortamında birlikte görev yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

Çoklu hedef angajmanı

Geliştirilen karma sürü sistemleri ile sürü halinde çoklu hedef angajmanı ve hedefe güdüm, çoklu keşif ve istihbarat, kargo ve mühimmat taşıma, yangın müdehale gibi görevler icra edilebilecek.

Sürü operatörü yer kontrol istasyonunda uydu haritası üzerinde görev planlama, görev önizleme ve simülasyon, görev başlatma/duraklatma/iptal/yeniden planlama gibi imkanlara sahip olacak.

4 farklı tip İHA ve 3 İKA

HAVELSAN’ın dijital birliklerinde 4 farklı tip insanız hava aracı ve 3 farklı tip insansız kara aracı bulunuyor.

Saha denemelerinde HAVELSAN’ın insansız kara aracı Barkan, 7 İHA ile sürü kabiliyetini ortaya koydu.

Gösterimde sergilenen sürü yetenekleri HAVELSAN mühendislerinin geliştirdiği özgün sürü zekası algoritmaları ve yazılımları ile gerçekleşti.

Geliştirilen algoritma ve yazılımlar sürü operasyonu sırasında platformlar üzerinde dağıtık bir şekilde koşarak sürü konsensüsü oluşturup koordinasyonu sağlıyor.

Bilgi paylaşımı

Sürü içindeki her bir platform dağıtık bir haberleşme altyapısı sayesinde kendi durum bilgilerini sürüdeki diğer platformlar ile paylaşabiliyor.

Geliştirilen sürü zekası yazılımları bugünkü hali ile gerçek operasyonlarda kullanılabilecek durumda bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu