Airbus A319 yangın söndürecek

ABD’de Missoula, Montana merkezli Neptune Aviation Services, ilk Airbus A319’unu Alabama’daki Commercial Jet dönüşüm merkezine teslim etti. Uçak, 2028’de orman yangınlarıyla mücadele filosuna katılacak şekilde modifiye edilecek.
Şirket, Aralık 2024’te BAe 146 tabanlı tanker filosundan Airbus A319’lara geçiş yapacağını açıklamıştı. Neptune’in mevcut filosunda 9 adet BAe 146, 3 adet Turbo Commander 690 ve 1 adet King Air 100 bulunuyor.
Neptune Aviation Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nic Lynn, teslimatla ilgili şunları söyledi:
“İlk A319’un alımımız, organizasyonumuz ve yaban hayatı yangın söndürme sektörü için çok önemli bir dönüm noktası. Hava tanker filosunun modernizasyonu tam gaz devam ediyor. Artık dönüştürebileceğimiz fiziksel bir uçağımız var.”
MSN 2662 numaralı uçak
Dönüşüm yapılacak uçak, MSN 2662 imalat numarasına sahip, 20 yaşında bir A319. Uçak, Şubat ayında Deucalion Aviation’dan satın alındı. Yolcu uçağı, en son Braathens International Airways tarafından işletiliyordu. Norveç merkezli havayolu Eylül 2025 sonunda operasyonlarını durdurmuştu.
Uçağın ilk operatörü ise Meksikalı Mexicana idi. Uçak, Ocak 2006’da Mexicana filosuna katılmıştı.
Bu dönüşüm, Neptune Aviation’ın eski nesil BAe 146’lardan daha modern ve verimli A319’lara geçiş stratejisinin ilk somut adımı olarak öne çıkıyor. Şirket, yeni nesil tankerlerle orman yangınlarına daha etkili müdahale etmeyi hedefliyor.









