Savunma

Tarih öğretmeniydi, Çin’den Türkiye’ye savunma için Arge merkezi ve fabrika taşıyor

SAHA EXPO 2024’in farklı katılımcılarından biri de Başarı Global Savunma Sanayii şirketi oldu. Çin’de başlayan şirketin gelişimini, aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olan Özlem Uzunkaya anlattı. Tarih öğretmenliğinden Çin’e master yapmaya gidişi, dil öğrenimi ve iki ülke arasında ithalat-ihracata uzanan ilginç hikaye…

Üniversitede tarih eğitimi alan Özlem Uzunkaya, Bodrum Lisesi’nde öğretmenlik yaparken bir yandan da Marmara Üniversitesi’nde Uzakdoğu üzerine master eğitimi alıyordu. Hocalarının teşviki ile gözünü Pekin’e çevirdi. 3 aylık burs kazandı.

Özlem Hanım Çin’e gittiğinde çok çalıştı, Çince öğrendi. 3 aylığına gidip 3 yıl sonunda master programını tamamladı.

“Çince öğrenmek o kadar da zor değil” diyen Özlem Uzunkaya, “3 ayda kendini ifade edecek kadar Çince öğrendim. Öğretmenlik için ücretsiz izin aldım. 1,5 yıl sonunda üniversitede master programını takip edecek kadar Çince’yi öğrenmiştim. 1,5 yılda da master programını tamamladım. Sonrasında havacılık alanına adım attım. İlk olarak Airbus’ın Hong Kong tesislerinde çalışmaya başladım”

2010 yılı milad oldu

Savunma ve havacılık alanını çok seven Özlem Uzunkaya, Hong Kong’tan sonra Şanghay’a geçerek şirket kurdu. 2010 yılı ise hem Özlem Hanım hem de Türkiye-Çin açısından milat oldu. 2010’da Türkiye ve Çin arasında askeri iş birliği anlaşması yapıldı.

Özellikle 2010 sonrasında devreye giren ambargolara dikkat çeken Uzunkaya, “Özellikle o dönemde parasını ödediğimiz bir çok malzemeyi savunma sanayii alanında ABD’den Avrupa’danh alamamaya başladık. Biz de savunma şirketi olarak Türkiye’nin ihtiyacı olan kritik ürünlerini acaba Çin’den temin edebilir miyiz diye yola çıktık.

Mühimmat, patlayıcı madde, nişangah olsun birçok kritik ürünün teminini sağladık ülkemize. Çin’deki şirketimiz ile 2015 yılında da tam anlamıyla savunma sanayi şirketine dönüştük. Çünkü artık savunma sanayi ürünlerinin Çin’de ihracat ve ithalat izni olan tek yabancı şirket olarak faaliyet göstermeye devam ettik”

SAHA’da yaptığımız röportaj için tıklayın

2015’te fabrika yatırımı

Özlem Uzunkaya şirketi ile 2015’ten itibaren fabrika yatırımına girdi. Nişangah sistemleri üreten fabrikanın ortağı oldu. Uzunkaya aslında Çin’deki sistemin bir süre sonra sizi yatırımcı olmaya zorladığına dikkat çekiyor:

“2015 yılında Çin hükümeti Bir Kuşak bir yol projesi kapsamında yabancı yatırımcılara çok ciddi teşvikler vermeye başladı. O dönem biz de yatırım yapmaya başladık. Önce patent ve Arge yatırımları gerçekleştirdi. Patent ve teknoloji satın aldık. Sonra 1997 yılında kurulmuş olan silah üstü nişangah sistemleri üreten daha çok sivilde üretim gerçekleştiren bir fabrikanın 2 yıl süren fizibilite çalışması sonucunda ortağı olduk. Çin hükümetinin desteğiyle ve onayıyla fabrikayı NATO standartlarına çevirdik”

Çin ve NATO?

“Çin-NATO deyince bu nasıl oluyor” sorumuzu ise Özlem Uzunkaya şöyle yanıtladı:

“Aslında NATO standartları, teknoloji transferi Savunma Sanayi Teknoloji transferi denildiğinde Çin’de olmazmış gibi duruyor. Kulağa çok değişik ve imkansızmış gibi geliyor. Aslında mümkün.

Çin hükümetinin çok ciddi üretimleri var ciddi teknolojileri var. Onların aslında bizim teknolojimiz bizim de onların bilgi birikimine ve teknolojisine ihtiyacımız var. Kurallar çerçevesinde devletin kurmuş olduğu kurallar çerçevesinde hareket ettiğiniz zaman Aslında Çin hükümeti ve Çin Devleti size her türlü imkanı sağlıyor ve her türlü izinleri veriyor”

Sıra Türkiye’de

Özlem Uzunkaya, artık fabrikayı Türkiye’ye taşımak istiyor. İlk etapta Ankara’da ve İstanbul’da kurulacak Arge merkezi ile teknoloji geliştirilecek. Düşük kapasiteli imalat başlayacak. Teknoparklarla görüşmeler yapılıyor. İkinci adım ise fabrikanın Türkiye’ye taşınması.

Gerekli izinlerin alındığını belirten Uzunkaya, “Türk Patent Kurumu ile Çin patent Kurumu bir bir ay önce sözleşme imzaladı. Biz orada toplam 160 patente sahibiz 120 patentimi teknoloji transferi kapsamında Türkiye’ye getirip burada da tescilleyen bir eğitim merkezi kurulacak. Aynı zamanda da Arge yapılacak. Arge yaptığımız ürünlerin üretimleri Türkiye’de olacak. Bu ürünler başta NATO olmak üzere bir çok testten geçirilecek. Biz bu ürünlerimizi Türkiye’de patentleyeceğiz”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu