HİSAR-O, I-HAWK hava savunma sistemlerinin yerini alıyor
Geçtiğimiz günlerde 40 kilometre menzil testlerini başarıyla geçen ASELSAN ve Roketsan tarafından geliştirilen HİSAR-O, envanterde yaklaşık 19 yıldır bulunan I-HAWK sistemlerinin alıyor. Çelik Kubbe Sistemi’nde önemli bir yere sahip olan HİSAR-O için Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, füzeye ek kazanımlar ile sistem geliştirmesi sürüyor.
Yapılan son testte, RF arayıcı başlıklı füzenin atış testleri başarıyla gerçekleştirildi. Hedef uçaklar uzun menzilden tam isabetle vuruldu. Bu çalışmalarda 30 kilometre olarak açıklanan menzil 40 kilometre ve üzerine çıkarıldı.
HİSAR-O’da atış kontrol sistemine de atış komuta kontrollerinde ek özellikler kazandırıldı.
I-HAWK envantere 2005’te girdi
Uzun yıllardır Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan HAWK batarya sistemi, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine 2005’te girdi. Standart HAWK’ın modernize edilerek I-HAWK’a yükseltildiği modernizasyon çalışmalarında iki ayrı filo kuruldu.
Toplam 175 adet MIM-23B HAWK füze sistemi ile 24 lançer ile iki filo 15’inci Füze Üs Komutanlığı emrine verildi. İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarında konuşlandırılan ve her biri iki bataryadan oluşan filolarda 1 Tabur Harekât Merkezi ile 2 Batarya Ateş Dağıtım Merkezi, 2 batarya, 4 atış ünitesi ve 12 lançer bulunuyor.
Her bir atış ünitesinde, 1 adet AN/MPQ-61 HPIR ve 1 LASHE anteni, 1 adet AN/MPQ-64 Sentinel 3D radarı, 1 adet AN/MPQ-62 CWAR arama radarı ve 3 adet M192 lançeri bulunuyor.
Düşman SEAD taarruzlarına karşı füzenin pasif biçimde güdümlenmesi amacıyla sistemde TV/IR optik sistem yeteneği de mevcut. I-HAWK sisteminin Ara Seviye Bakım işlemi 3’üncü Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda yapılıyor. MIM-23B füzesi 74 kilo ağırlığında harp başlığına sahip, 1.5 ilA 40 kilometre arasında etkili menzili ve 20 kilometre irtifada etkili olabiliyor.
Güneydoğu’ya intikal
I-HAWK sistemi, 22 Haziran 2012’de Türk Hava Kuvvetleri’ne ait silahsız foto keşif uçağı RF-4’ün Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürülmesinden sonrasında angajman kurallarını değiştiren Türkiye tarafından Suriye sınırına kaydırılmıştı. I-HAWK ayrıca Libya’da da görev yapmıştı.