Savunma

AKINCI’dan İHA avı: EREN ile Sudan’da İHA vurdu

Sudan Ordusu’na ait AKINCI Tarruzi Silahlı İnsansız Hava Aracı (TİHA), El Kuvek bölgesinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (RSF) ait Çin yapımı CH-95 SİHA’sını havada vurarak düşürdü.

İHA avına bölgede devam eden AKINCI, ROKETSAN tarafından geliştirilip üretilen EREN füzesi kullandı.

Clashreport tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde EREN Füzesi’nin IIR sensör ekran kaydı verildi. Bu görüntülerde EREN’in İHA’ya doğru gidişi ve vuruşu yer alıyor.

Şehit Eren Bülbül’ün ismi verildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen, adını Şehit Eren Bülbül’den alan EREN füzesi, ilk defa IDEF 2025’te kamuoyuna tanıtılmıştı. Füze, Yüksek Hızlı Çok Amaçlı Dolanan Mühimmat olarak geliştirildi.

EREN, operasyon sahasında ilk hava hava zaferini geçtiğimiz mayıs ayında elde etti. Sudan Ordusu’na ait Baykar imalatı AKINCI’dan atılan EREN, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) ait kamikaze drone sistemini havada vurdu.

Mühimmat, modern harp sahasında özellikle düşük hızlı hava tehditlerine (kamikaze İHA’lar, Shahed-136 benzeri sistemler) karşı geliştirilmiş olup, aynı zamanda kara ve deniz hedeflerine karşı da etkin kullanılabilmekte. Çok yönlülüğü ve hızlı reaksiyon kabiliyetiyle dikkat çekiyor.

Yaklaşık 35 kg ağırlığa ve 2 metre uzunluğa sahip EREN, 100 km+ menzili ile havada 15 dakika uçarak, GNSS/INS + IIR (kızılötesi görüntüleyici) arayıcı başlığı, yapay zeka destekli algoritmalar kullanarak hedefini buluyor. 

TJ450 motoru Devrezli tarafından geliştirildi

Füzede Devrezli TJ450 motoru kullanılıyor. Motorun oluşturduğu yüksek itki ile EREN, 100 kilometre menzile kadar rahatlıkla çıkabiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu