Uzay

TÜRKSAT 6A, An124 ile yola çıkıyor, SpaceX Falcon 9 ile uzaya fırlatılacak

Türkiye’de tasarlanan ve üretimi gerçekleştirilen Türksat 6A fırlatma işlemi için ABD’ye gönderildi. Uydunun fırlatılması, SpaceX şirketine ait Falcon 9 tipi roket ile temmuz ayında planlanıyor. Uydu yarın (4 Haziran) Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan ABD’ye An124 tipi kargo uçağı ile götürülüyor.

Gelişmeleri paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun göreve hazır hale getirildiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A’nın yolculuğu toplam 17 saat sürecek. An124, Florida’da bulunan ABD Hava Kuvvetleri’nin Cape Canaveral Üssü’ne inecek” dedi.

Yolculuk testlerinin ardından Türksat 6A’nın yakıt dolumu işlemleri SpaceX’e ait hangarda gerçekleştirilecek. Temmuz ayı ikinci haftasında da fırlatmanın yapılması planlanıyor.

TÜBİTAK UZAY, Aselsan, TUSAŞ ve CTech geliştirdi

Bakan Uraloğlu Türksat 6A’nın Türksat’ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle tamamladığını belirtti.

Türksat 6A uydusu televizyon yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Yeni sistemler ile uydunun kapsama alanına Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da girecek.

Ağırlığı 4 tonun üzerinde

Yakıt dâhil, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecek.

Proje kapsamında, uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacak.

Uydunun ömrü ise 15 yıl olacak.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu