Uzay

Starliner boş olarak dünyaya döndü

Boeing’in geliştirdiği uzay aracı Starliner, yaşanan sorunların ardından boş olarak dünyaya döndü. New Mexico’ya araş inişini tamamladı. NASA, inişin sorunsuz olarak tamamlandığını açıkladı.

NASA, 5 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapmak üzere iki astronot Butch Wilmore ve Suni Williams ile uzaya gönderilmişti. Görev 8 gün olarak planlanmıştı.

Ancak Starliner kapsülündeki helyum kaçağı ile başlayan arızalar nedeniyle geri dönüş planı iptal edildi. Helyum kaçağının yanı sıra Starliner’ın Uzay istasyonu’na kilitlenmesi sırasında 28 manevra iticisinden beşinin arızalandığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 3 ay boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetli olarak bekleyen kapsül, boş olarak dünyaya dönüşü planlandı.

Özel yazılım ve planlamanın tamamlanmasının ardından dönüş için düğmeye basıldı. Dönüşün uçuşu başarıyla tamamlandı. Atmosfere giren Starliner, paraşüt sisteminin devreye girmesi ile New Mexico’ya başarılı bir iniş yaptı.

İki astronot 8 gün planlanan uzay seyahatinin 8 aya uzamasının ardından Şubat 2025’te SpaceX’e ait Dragon kapsülüyle dönecekler.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu