Uzay

Boeing sonunda Starliner’ı uzaya fırlattı

Boeing’in yapımı on yıl süren ilk mürettebatlı Starliner misyonu Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan saat 10:52 ET’de bir Atlas V roketinin üzerinde havalandı.

Araç, NASA’nın iki astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonuna götürecek.

SpaceX’in Crew Dragon kapsülüne rakip olacak bir uzay aracı geliştirme fikri Elon Musk’un 10 gerisinde kalsada NASA farklı özelliklerle donatıldı için başarılı görülüyor.

Astronotlar, uzay aracının itici performansı, uzay giysilerinin kapsül içinde nasıl çalıştığı ve mürettebatın uzay aracının otopilotunu devre dışı bırakması gerektiğinde manuel pilotluk da dahil olmak üzere Starliner’ın yeteneklerinin çeşitli yönlerini test edecek.

NASA astronotları Butch Wilmore (solda) ve Suni Williams, nisan ayının sonundan bu yana sağlıklarını korumak amacıyla karantinada bulunuyordu.

Araç ve roket sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle Starliner’ın uzay yolculuğunu ertelenmesine neden olmuştu.

Geçen ay, Boeing’in Starliner mekiğiyle ISS’ye yapılacak ilk astronotlu uzay uçuş denemesi, “valf arızası” nedeniyle ertelenmişti.

Bu ayın başında da Starliner mekiğinin fırlatılması, geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durdurulmuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu