Türk Mühendisi Tarık Türkmen’e ABD’den uçuş test ödülü

Uzun yıllar TUSAŞ’ta görev yapan ve halen Almanya’da Dornier Seawings’te Uçuş Test Şef Mühendisi olan Tarık Türkmen’e ABD’de uçuş test ödülü verildi.
Flight Test Safety Committee (Uçuş Test Emniyeti Komitesi) ve Society of Experimental Test Pilots (Deneysel Test Pilotları Derneği) tarafından düzenlenen Uçuş Test Emniyeti Çalıştayı, 5-6 Mayıs 2026 tarihlerinde Fort Worth, Dallas, Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirildi.
Çalıştayın 6 Mayıs akşamı düzenlenen gala yemeğinde 2026 Uçuş Test Emniyeti Ödülleri sahiplerini buldu.
Bu yılki en prestijli ödül olan “Tony LeVier Uçuş Test Emniyeti Ödülü”, Dornier Seawings’te Uçuş Test Şef Mühendisi olarak görev yapan Tarık Türkmen’e verildi.

Tarık Türkmen, daha önce TUSAŞ’ta Hürkuş B ve Hürkuş C projelerinde Uçuş Test Mühendisi olarak görev yapmıştı. Türkmen, halen Dornier tarafından geliştirilen, amfibik yani hem karaya hem de suya iniş kalkış özelliğine sahip deniz uçağı projesinde çalışıyor.
Tarık Türkmen’e ödül, uçuş testleri kapsamında, ekip arkadaşlarıyla birlikte “Yunuslama Salınımı (Porpoising) Sınırları Araştırması” için yeni bir uçuş test tekniği geliştirerek uçuş test emniyeti alanına sağlanan katkı nedeniyle verildi.

Bu güne kadar 30 ekibe verildi
Tony LeVier Uçuş Test Emniyeti Ödülü, bugüne kadar dünya genelinde yaklaşık 30 uçuş test profesyoneline verilmiş olup, listedeki ilk ve tek Türk Tarık Türkmen oldu.
Dornier Seawings uçuş test ekibinde bu çalışmaya katkı sağlayan diğer Türk mühendisler arasında, daha önce TUSAŞ’ta döner kanat platformlarında görev yapmış Hilal Türkmen ve Çağrı Çıkrıkçı da yer alıyor.
Ödül, uçuş testi camiasına, belirli bir kuruluşa, özel bir programa veya tekil bir olaya yönelik olarak uçuş test emniyeti alanında önemli katkı sağlamış bireyleri veya küçük grupları onurlandırmak amacıyla Uçuş Test Emniyeti Komitesi (FTSC) tarafından veriliyor.
Ödülün simgesi olan özgün uçuş kaskı, her yıl ilkbahar döneminde düzenlenen Kuzey Amerika Uçuş Test Emniyeti Çalıştayı’nda, kurumsal sponsor The Gentex Corporation tarafından takdim ediliyor.
2014’te TUSAŞ ekibi de James S. McDonnell ödülü almıştı
Bu konuda ilk ödül, 2014 yılında Türkiye’ye gelmişti. TUSAŞ Test Ekibi, Serdar Çora liderliğinde James S. McDonnell Ödülü almıştı. Ödül ilk kez ABD dışında TUSAŞ ekibi kazanmıştı.
Havacılık tarihinde önemli yere sahip olan McDonnell Douglas şirketinin de kurucusu olan James S. McDonnell, F-2H, F-4D, F-4, F-15 ile Apollo Kumanda Modülü’nün tasarımlarını gerçekleştirmişti.








