Sportif Havacılık

CubCrafters’dan çok düşük süratte uçacak elektrik motoru takılmış kanat

ABD merkezli genel havacılık uçakları üreten CubCrafters, yeni bir tasarıma imza attı. Kanadın ön tarafına takılan özel elektrikli motorlar ile yapılan testler, tek motorlu uçaklarda yeni bir sayfa açacak.

CubCrafters denildiğinde meraklıları bilir ama şirket, efsanevi Piper Cup uçaklarının yeni nesil kompozit malzeme ile üretiyor. Daha da ip ucu vermek gerekirse geçtiğimiz aylarda Dubai’de 7 yıldızlı otel Burj el Arab’ın üzerine inen uçak CubCrafters tarafından imal edilmişti.

Özel kanat tasarımı

Flying Dergisine açıklama yapan şirket, kanadın kaldırma oranını 4 kat artıracak önemli ölçüde artıracak yeni bir tasarım yaptı. Elektrikli Kaldırma Artırıcı Çıtalar (ELAS) adı verilen tasarımda yer testleri başladı. Bu sürecin tamamlanmasının ardından CubCrafters uçuş testlerine geçecek.

CubCrafters, ELAS. Patent 10,926,868 olarak tescillediği çalışmasında kanadın hücum tarafına hava akışını hızlandırmak için elektrik motorları yerleştirdi. 

Performans artıyor

Uçak imalatçısı yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

”Sistem kanadın daha düşük hızlarda ve daha yüksek hücum açılarında çok daha iyi aerodinamik performans elde etmesine, uçağın stall hızını azaltmasına ve yavaş hız yol tutuş özelliklerini iyileştirmesine olanak tanıyor”

CubCrafters CEO’su Patrick Horgan, ELAS’ın şu anda CubCrafters’ın araştırma kurumu ortağı Oklahoma Eyalet Üniversitesi Makine ve Havacılık Mühendisliği Okulu ile işbirliği içinde hem bilgisayar simülasyonları hem de rüzgar tüneli testi kullanılarak test edildiğini belirtiyor.

Test videosunu yayınladı

 

Heliport’a iniş

Dubai’nin 7 yıldızlı otelinin heliportuna geçtiğimiz günlerde yapılan iniş ile tanına CubCrafters uçağına dünyanın farklı yerlerinden talep geliyor. Şirket Carbon Cub adını verdiği modelinin ihraç versiyonu için çalışmalara başladı.

Şirket, Carbon Cub UL’yi selefi Carbon Cub SS’den daha hafif ve daha iyi performans göstermek için birkaç yeni teknolojiye yatırım yaptı. Amaç, çoklu yakıt teknolojisine (MOGAS & AVGAS) sahip, Uluslararası Standart Organizasyonu ASTM standartlarını tam olarak karşılayan ve 600 kg (1320 lbs) ve altında kalkış ağırlığında tam yakıt yükü ve makul miktarda bagajla 2 yetişkin insanı taşıyan yeni bir uçak ortaya çıktı.

Detaylar için tıklayın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu