HaberlerHavacılık Endüstrisi

TCI’dan en hafif uçak koltuğu: 8,5 kg

TCI şirketi tarafından ülkemizde tasarlanıp üretilen en hafif uçak koltuğu Milligram’ın üretimi başladı. Özellikle düşük maliyetli havayolları için geliştirilen koltuk tek koridorlu Airbus A320 ve Boeing 737 uçaklarında kullanılacak.

İlk koltuk için TCI sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu:

Havayolları için koltuğun önemi hem konfor hem de hafiflik ve bakım açısından çok önemli. İnce koltuk, kabinde giderek artan yolcu kapasitesinde yolculara uzun bacak mesafesi sunabiliyor. Bel boşluğu alınmış koltuklar bir yandan saatler süren yolculuklarda eskiye oranla yolculara daha fazla konfor veriyor.

Bir de ağırlık konusu var. Örneğin her bir koltukta artacak 1 kilogramlık ağırlık tek uçuşta bile uçuş operasyon maliyetlerini katlayabiliyor. Bu nedenle tüm şirketler hafif ve ince koltukların peşinde.

Ortalama ağırlığı 5 kilogram hafifletilen koltuk, 12 yıllık bir dönemde havayolu şirketine sadece yakıttan 1 milyon dolar tasarruf yapmasını sağlıyor. Çevrenin daha az kirletilmesi de bu işin en önemli artısı. Genellikle koltuklar ortalama 8-10 yıllık dönemde büyük bakımlar sırasında değiştirilerek tamamen yenileniyor.

70 parçadan oluşuyor

TCI tarafından geliştirilen Milligram modelinde üçlü koltukların her biri 70 adet parçadan oluşuyor. Tek koridorlu Airbus A320 serisi veya Boeing 737 ailesi için geliştirilen koltukların tek birinin ağırlığı 8,5 kilogram olarak tasarlanarak üretildi.

Şirket başta AJet olmak üzere bu koltuk ile dünyada farklı havayolu şirketlerine ulaşmayı ve pazardan pay almayı hedefliyor. Halen TCI’ın müşteri portföyünde THY, AJet, Azerbaycan Havayolları, Freebird, Malezya, SunExpress gibi havayolu şirketleri bulunuyor.

TCI koltukları gerek Boeing gerekse de Airbus’ın verdiği fabrika onayı ile havayollarının uçak siparişlerinde seçebilecekleri koltuk ve kabin ekipmanları arasında yer alıyor.

Koltuk yenileme

Büyük bakımlar sırasında uçaklara bu tür yeni nesil, hafif koltuklar takılıyor. Bu açıdan dünyada hem sivil (bölgesel dahil) ve askeri uçak koltuk pazarının büyüklüğü 2023’te 6 milyar 930 milyon dolar. Bu pazarın 2024 sonunda ulaşması beklenen büyüklüğü ise 7 milyar 610 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.

Yapılan analizler bu pazarın 2032’de 11 milyar 830 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

TCI’den Kovid-19’a uygun uçak tuvaleti

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu