Kargo

Ülkemizdeki A321F kargo uçağı sayısı 4’e ulaştı

Geçtiğimiz günlerde BBN Havayolları’nın filosuna kattığı ikinci A321F ile ülkemizdeki aynı tip kargo uçağı sayısı 4’e ulaşmış oldu. Halen uçaklar BBN ile MNG Havayolları tarafından kullanılmakta.

BBN, ilk A321F tipi kargo uçağını geçtiğimiz ocak ayında filosuna eklemişti. İkinci uçakla birlikte havayolu aynı zamanda hem kargo hem de yolcu operasyonu yapmaya devam ediyor.

Uzun yıllardır geniş gövdeli uçaklarla hava kargo operasyonu yapan MNG Havayolları da bu yıl temmuz ve ekim aylarında iki A321F tipi uçağı filosuna katarak yeni bir açılım gerçekleştirmişti.

Bu uçaklar yolcu operasyonunun ardından mühendislik ve bakım merkezleri tarafından kargo taşımak üzere modifikasyondan geçiriliyor.

Airbus A321P2F 28 ton kapasiteli

Yolcu uçakları, ekonomik kullanım ömürleri sırasında kargo modifikasyonu yapılarak hizmetlerini sürdürüyor. Bu konu ile ilgili bir süredir çalışmalarını devam ettiren Airbus, yolcu pazarının başarılı uçaklarından A320 ailesinin en büyüğü olan A321 serisi için kargo dönüşümü gerçekleştiriyor.

Bu modifikasyona sahip uçaklar yolcudan-kargoya A321P2F olarak adlandırılıyor. P harfi yolcuyu (passenger), F harfi de kargoyu (freighter) ifade ediyor.

Hem kabin hem de gövde altında kargo taşıyor

Uçak modifikasyonda tüm kabini sökülerek kargo taşıyacak şekilde zemini değiştiriliyor. Sol öne de büyük yüklerin rahatlıkla yüklenmesi için kargo kapısı takılıyor. Uçak gövde içinin yanı sıra gövde altına da aldığı konteynerler yardımı ile kargo taşıyor.

A321P2F’lerin menzili ise 3 bin 500 kilometre.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu