Tatbikat

Hindistan S-400’lerin uzun menzilli modelini de alıyor

Rusya’nın Çin ve Türkiye’ye satıışını yaptığı S-400 hava savunma füzelerinin yeni müşterisi olan Hindistan, füzeleri ilk kez bir tatbikatta kullandı. Hindistan ayrıca Rusya’dan 380 kilometre menzilli olan S-400’ün 40N-60 füzesinden de 120 adet sipariş etti.

ABD’nin Rusya’nın Türkiye’ye S-400 füzesi teslimatının başlaması ile birlikte F-35 Programın’ndan ülkemizi çıkarmıştı. Halen ABD, Hindistan’a gelişmiş silahların S-400 alımına rağmen satışına herhangi bir engel koymuyor.

Economic Times’a göre, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin Pakistan içindeki 2019 Balakot hava saldırılarının ardından Yeni Delhi, Rusya ile gelişmiş hava savunma füzeleri almak üzere anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmanın son paketini de uzun menzilli, 120 adet 40N-60 füzesi oldu.

Economic Times, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin bu ayın başlarında Moskova’ya yaptığı ziyaretin, kalan iki S-400 hava savunma sistemiyle birlikte 40N-60’ın erken teslimatını gerektirdiğini yazdı.

Hindistan, 2018 yılında 5,5 milyar dolara altı adet S-400 sistemi satın aldı. Kalan sistemlerin Rusya tarafından 2026’ya kadar teslimatı planlanıyor.

Uzun menzilli 40N-60 Füzesi

Füzenin gecikmiş teslimatına, başta COVID salgını ve Ukrayna savaşı olmak üzere birçok etken atfediliyor, Economic Times belirtti.

Rus füze üreticisi MKB Fakel tarafından tasarlanıp geliştirilen 40N-60, 30 kilometre (18,6 mil) yüksekliğe ulaşabiliyor.

Hindistan, yeni satın aldığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemiyle ilk askeri tatbikatını gerçekleştirdi.

İlk kez tatbikatta kullanıldı

Güney Asya Haber Ajansı ANI’ye göre Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) tarafından ‘Sudarshan’ olarak adlandırılan sistem, tatbikatta olağanüstü bir performans sergiledi.

Habere göre Sudarshan, simüle edilen düşman savaş uçaklarının yüzde 80’ini etkili bir şekilde düşürerek ve geri kalan uçakları geri çekilmeye ve görevlerini iptal etmeye zorlayarak kayda değer bir başarı oranı elde etti.

Bu bağlamda tatbikatın IAF filolarından birinin uzun menzilli hava savunma sistemini konuşlandırdığı bir sahada gerçekleştirilerek Hindistan’ın hava savunma kabiliyetlerinin önemli ölçüde geliştirilmesine işaret etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu