Sportif Havacılık

Bursa Yunuseli kapanmasın

Türk sportif ve amatör havacılığının önemli merkezlerinden biri haline gelen Bursa’daki Yunuseli Meydanı’nın ne olacak? 14 Haziran’da Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Burulaş’ın Yunuseli’nden çıkacak olması, meydanın geleceği hakkında çeşitli iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.

Uzun yıllar Bursa’dan hem genel havacılık hem de bir dönem tarifeli uçak trafiği tarafından kullanılan Yunuseli Havaalanı için 14 Haziran ve sonrasında neler olacağı merakla bekleniyor.

Meydan yıkılmaktan son anda Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Burulaş şirketi ile kurtulmuştu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile protokol yapan Burulaş işletmeyi almıştı.

Meydan bir dönem Burulaş’a ait Cessna Caravan tipi tek motorlu uçaklar tarafından kullanılıyordu.

Burulaş 14 Haziran’da meydanı boşaltıyor

Ancak Burulaş’ın sözleşmesinin bitmesi nedeniyle 14 Haziran’da Yunuseli Meydanı’nı boşaltacak. Halen iniş şeridi statüsündeki havaalanının geleceği ise soru işareti.

Son gelen bilgilere göre Yunuseli’nde düzenlenecek Kültür Yolu Festivali için meydanda NOTAM yayınlandı. NOTAM’a göre Yunuseli iniş kalkışa kapatılmış durumda.

14 Haziran ve sonrasında neler yaşanacağı ise soru işareti.

Amatör havacılar endişeli

Bu karar sonrasında Bursa merkezli faaliyet gösteren çeşitli havacılık şirketi ise meydanın durumunu endişe ile bekliyor.

2001 yılına kadar sivil havacılık sektörüne hizmet veren meydan, daha sonra 2007’ye kadar askeri amaçlı kullanıldı. Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Yalova ile birlikte Yunuselinde harbiyeli öğrencilere uçuş eğitimi verdi.

Yunuseli, 1 Şubat 2017 tarihinde tekrar sivil havacılığa açıldı. İniş Şeridi olarak ilan edilen meydanda halen bir çok uçuş okulu ve şirketin hangarı, 30’dan fazla da hava aracı bulunuyor.

Aynı zamanda Yunuseli, yılın belirli zamanalarında sosyal, kültürel ve sportif etkinlik de ev sahipliği yapıyor.

Pist uzunluğu 1400 metre olan Yunuseli’nde güvenlik hizmetleri de Burulaş veriyor.

Rant mı havacılık mı?

Bölgenin emlak açısından yüksek rantı havacılık eğitimi verilen bu meydanı yok mu edecek, yoksa Yunuseli hem havacılık hem de farklı organizasyonla ev sahipliği mi yapacak? Bu sorular cevabının önümüzdeki günlerde verilmesi bekleniyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu