HaberlerUzay

Roketi fırlatma kulesi ile yakalamak

Fırlatma işlemi sonrasında dünyaya geri dönüp tekrar tekrar kullanılan roketler geliştiren Elon Musk’ın SpaceX yeni bir uçuşa daha imza attı. Dev roket Starship, beşinci denemesinde fırlatıldıktan sonra platforma otonom döndü. Mechazilla olarak adlandırılan kule, Starship’i yakaladı ve emniyetle inmesini sağladı.

Beşinci denemenin ilk kritik görevi itici Super Heavy roketinin yeniden kullanılabilir olması için yakalanması olurken, SpaceX bunu başararak çok önemli bir kazanım elde etti.

Kalkıştan sonra 45 dakikalık uzay yolculuğu

İlk başarı sonrasında Starship yaklaşık 45 dakika boyunca uzayda yolculuğuna devam etti ve bu uçuş saniye saniye kesintisiz bir yayınla Starlink uyduları aracılığı ile dünyaya aktarıldı. 45 dakikalık uçuş sonrasında Starship iniş için alçalmaya ve hızını düşürmeye başladı.
Şirket dördüncü denemede atmosferde roketin büyük oranda yanmasından dolayı Starship’in dışına yeni kalkan görevi gören kaplama uyguladı.
Beşinci uçuşta roketin atmosfere girişinde kapmaların en yüksek sıcaklığa dayandığı görülürken yayında da kesinti yaşanmadı.

Roket inişte üzerindeki yüzgeçlerle kontrol edilirken, 1 saat 5 dakika sonrasında iniş için önce göbek taklası ile Starship dikey hale getirildi ve motorların ateşlenmesiyle Avustralya kıyılarında Hint Okyanusunda tam planlanan noktaya başarılı şekilde iniş yaptı.

İşte anlar:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu