GüvenlikHaberler

Mali’de havalimanına saldırı, başkanlık uçağı yakıldı

Mali’nin başkenti Bamako’daki askeri havalimanına giren silahlı gruplar çok sayıda hava aracına zarar verdi. Yakılan hava araçlarından biri de Boeing 737 tipi başkanlık uçağı.

Uluslararası ajansların haberine göre El Kaide ile bağlantılı olan JNIM, saldırının sorumluluğunu üstlendi. Grubun medya kolu olan Azallaqa web sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, ”Büyük insan ve maddi kayıplara” yol açtığını ve uçakları ateşe verdiğine dikkat çekildi. Videolar paylaşıldı.

Saldırı dün sabah erken saatlerde meydana geldi. Şehirde iki büyük patlama duyuldu ve havalimanı tarafından dumanlar yükselmeye başladı.

Uçuşlar askıya alındı

Saldırıdan kısa bir süre sonra Mali yetkilileri hem askeri hem de Bamako Havalimanı’nı uçuşlara kapandı. Ulaştırma bakanlığındaki iletişim görevlisi Mohamed Ould Mamouni, havaalanının yakınında gerçekleşen silahlı çatışmalar nedeniyle uçuşların süresiz olarak askıya alındığını söyledi.

Bamako’daki ABD Büyükelçiliği, personeline evlerinde kalmalarını ve yollardan uzak durmalarını söyledi.

Mali, komşuları Burkina Faso ve Nijer ile birlikte, on yıldan uzun süredir El Kaide ve İslam Devleti grubuyla müttefik olanlar da dahil olmak üzere silahlı grupların yürüttüğü bir ayaklanmayla mücadele ediyor.

Son yıllarda üç ülkede de gerçekleşen askeri darbelerin ardından, iktidardaki cuntalar Fransız güçlerini sınır dışı etti ve bunun yerine güvenlik yardımı için Rus paralı asker birliklerine yöneldi.

Albay Assimi Goita, iktidara geldiğinden beri cihatçıların artan saldırılarını önlemek için mücadele ediyor. Orta ve kuzey Mali’deki saldırılar artıyor. Temmuz ayında, bir konvoydaki yaklaşık 50 Rus paralı asker El Kaide’nin düzenlediği bir pusuda öldürüldü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu