Haberler

Lübnan’da yaşayan 27 bin Türk’ten 4 bini tahliye istedi

İsrail’in yoğun bombardımı altındaki Lübnan’dan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda operasyon başladı. Lübnan’da yaşayan 27 bin Türk’ten 4 bini tahliye talebinde bulunurken TCG BAYRAKTAR ve TCG SANCAKTAR gemileri ile yurda getirilecek.

Diğer Avrupa ülkeleri ancak askeri nakliye uçaklarını Lübnan’a gönderirken Türk Silahlı Kuvvetleri tahliye için bölgeye iki tank çıkarma gemisi ile yardım için bir Airbus A400M askeri nakliye uçağı gönderdi. Lübnanlıların yaralarının sarılması için Türkiye askeri nakliye uçağı ile 50 ton tıbbi malzemeyi Beyrut’a ulaştırdı.

Krizin ilk gününden itibaren Lübnan’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği vatandaşlara ulaşarak tahliye taleplerini topladı. Ülkede yaşayan 27 bin Türk’ten 4 bini tahliye istedi. Operasyon hızla yönetilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın  TCG BAYRAKTAR ve TCG SANCAKTAR tank çıkarma gemilere bölgeye yönlendirildi. Bu sırada tahliye için Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda 3 farklı plan hazırlardı.

İlk adımda TCG BAYRAKTAR ve TCG SANCAKTAR tank çıkarma gemileri Beyrut Limanı’na ulaştı. Kısa süre içinde iki ayrı kafile ile 4 bin Türk ülkemize emniyetle getirilecek. Tank çıkarma gemilerine savaş gemilerimiz de seyir sırasında eşlik edecek.

İsrail’in saldırılarının işgal harekatına dönüşmesi halinde, Türkiye daha kapsamlı bir B ve C planlarını devreye sokacak. Türkiye’nin bu kritik tahliye operasyonu, yalnızca vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamayı amaçlamıyor, aynı zamanda Lübnan halkına da insani yardımlarını sürdürüyor.

Beyrut limanına gelen iki savaş gemisi, 1.5 milyon Lübnanlı için gıda yardımı da getirdi ve bu yardımlar Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği koordinasyonunda Lübnan halkına dağıtılacak.

Türk Hava Kuvvetleri’nin A400M’i geldi

Önceki gün, Türk Hava Kuvvetleri’nin Airbus A400M tipi askeri nakliye uçakları toplam 50 ton tıbbi malzemeyi Beyrut’a ulaştırdı. Türkiye, savaşın ortasında bile yardımlarını ve desteğini esirgemeyerek bölgedeki önemini bir kez daha göstermiş oldu.

Öte yandan, Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin vatandaşlarının tahliyelerini Beyrut’un kuzeyindeki Trablus kentinden gerçekleştirirken, Türkiye doğrudan Beyrut’tan tahliye yapma kararı alarak bu zorlu süreçte bir ilke imza attı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu