İHA

TB3, PD170 motoruyla boy gösterdi

Baykar’ın yeni İHA sistemi TB3, yayınlanan yeni tanıtım filminde farklı açıdan görüntülendi. Yayınlanan filmde, TB3’ün arka tarafta bulunan motor kapaklarının takılmadığı ve TEI imalatı PD170 farklı bir açıdan dikkat çekiyor.

Kamuoyu önüne bu ay yapılacak olan Teknofest’te tanıtılacak TB3, ilk uçuşunu bu yıl içinde yapacak. Yaklaşık bir yıllık test sürecinin ardından hava aracının 2024’te hizmete girmesi planlanıyor.

TB3, Deniz Kuvvetleri’ne 10 Nisan’daki resmi törenin ardından teslim edilecek TCG Anadolu gemisinde kullanılacak. Güçlü PD170 serisi pervaneli motoru ile TB3, bu özellikleri ile dünyanın ilk deniz platformu için tasarlanmış SİHA sistemi olacak.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak.

Motor TEI’den

Motor olarak TB’de TEI tarafından geliştirilen ve ANKA ailesine de güç veren PD170 serisi kullanılıyor. Motorun gücü ise 170 beygir. Normalde TB2’lerde Rotax 912 serisi kullanılıyor. PD170 ile artan ağırlığın taşınması ve kısa mesafelere iniş kalkış konusunda güç sağlanması planlanıyor.

Başta TUSAŞ’ın ANKA platformu olmak üzere MALE (Medium Altitude Long Endurance) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedefleyen motor, 172 HP (±2) güç üretme kapasitesine sahip.

İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemi kullaıyor. Yakıt olarak JP-8 veya Jet-A1 ile çalışabiliyor.

Rakiplerinden daha hafif

TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almakta. TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartları esas alınarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahip.

Toplam 8000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA platformu ile ilk uçuşunu 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Motor, halen ANKA’nın çift motorlu modeli AKSUNGUR için de kullanılıyor.

Görüş hattı ötesi haberleşme

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek.

Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

Kanatları katlanıyor

TB3’ün güvertede yer tutmaması için kanatları katlanır olarak planlandı. Ayrıca hücum kenarında buzlanmanın önlenmesi amacıyla özel buz kırıcı sistem de yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu