Son bir haftada 3’üncü İHA, bu sefer Manyas’ta…

Arka arkaya gelen kimlikli veya görece kimlikli İHA’lara bir üçüncüsü Balıkesir’in Manyas ilçesinde eklendi. Manyas’ın kırsal Salur Mahallesi’nde, boş bir araziye insansız hava aracı (İHA) düştü. Olay, bölgede tarım çalışmaları yapan çiftçiler tarafından fark edildi.
İHA’nın görüntülerden Rus yapımı Merlin-VR tipi keşif drone sistemi olduğu tahmin edilirken
edinilen bilgilere göre, İHA yaklaşık 10 Aralık akşamı paraşütü açık halde tarlaya indi.
Çiftçiler, tarladan gelen düzenli sinyal sesini duyarak aracı buldu ve durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine jandarma, bomba imha timi ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi.
Henüz kime ait olduğu ve menşei belirlenemeyen İHA, güvenlik önlemleri altında incelendi.
Araç, detaylı teknik analiz için Ankara’ya gönderildi. Manyas Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde soruşturma devam ediyor.

Muhtemel Merlin-VR
Enkaz fotoğraflarına bakıldığında İHA’nın yüksek ihtimal ile Merlin-VR keşif dronu olduğu değerlendiriliyor.
Toplam 600 km menzile ve 10 saatlik havada kalış süresine sahip bu drone, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) amacıyla kullanılıyor.
Merlin-VR, Rusya yapımı deneysel bir keşif ve gözetleme insansız hava aracı (İHA) sistemidir. 2021 yılında Smolensk’teki Modern Telekomünikasyon Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (NII-STT) tarafından geliştirilmiş ve tanıtılmıştı.

Halen Rus Ordusu tarafından Ukrayna Savaşı’nda yoğun olarak kullanılıyor. Maksimum 5 bin metreye kadar çıkabilen Merlin-VR, düşük ses ve termal için hibrid yani hem elektrik hem de yakıtlı motor kullanabiliyor.
Katapult ile fırlatılan araç, paraşüt açarak iniyor.

Son bir haftada 3 olay
Bu olay, Türkiye’de kısa sürede yaşanan benzer İHA vakalarının üçüncüsü.
15 Aralık: Çankırı yakınlarında Türk F-16’lar tarafından bir İHA düşürüldü.
19 Aralık: Kocaeli İzmit’te Rus menşeli Orlan-10 tipi olduğu değerlendirilen bir İHA bulundu.
20 Aralık: Balıkesir Manyas’ta bulunan paraşütü açılmış İHA.






