İHA

Ruslar yeni İHA fabrikasını tanıttı

Rusya, uzun süredir gelişmeleri yakalamaya çalıştığı İnsansız Hava Aracı (İHA) konusunda açılan yeni fabrikayı tanıttı. Savunma Bakanı Sergey Shoygu tarafından ziyaret edilen fabrika Orinon-E sınıfı İHA sistemleri üretiyor.

Moskova yakınlarındaki Dubna’da Kronstadt tarafından inşa edilen Rusya’nın büyük boyutlu askeri İHA üretimi faaliyete başlayan fabrikada Orinon-E sınıfı İHA sistemlerinin seri imalat görüntüleri dikkat çekiyor.

İlk Suriye’de kullanıldı

İlk uçuşunu 2016’da yapan Orinon serisi, test ve sertifikasyonun ardından 2019’dan itibaren Suriye’de kullanılmaya başlandı. Sistem resmi olarak Rus Ordusunun envanterine 2020’de girdi. 

Savunma Bakanlığı, 24 Ağustos 2021’de üretici Kronshtadt ile yaptığı anlaşma ile toplam 5 sistemden oluşan Orion siparişi verildi. Teslimatların 2023’te başlaması öngörülüyor.

Toplam 200 kilogramlık yük taşıyabilen İHA sistemi, havada 200 km hızla uçabiliyor. Menzili 250 kilometre. Toplam kalkış ağırlığı 1000 kilogram olan Orinon-E, 24 saat havada kalış süresine sahip.

Aralık 2021’de hizmete girdi

Geçtiğimiz Aralık ayında faaliyetlerine başlayan fabrikada ayrıca Orion, Sirius, Helios ve Thunder gibi farklı İHA sistemlerinin de imalatı planlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu