Teknoloji Arge

Lufthansa, rüzgar tahmininde ‘Makine Öğrenimi’ kullanıyor

Lufthansa Group, rüzgâr yönü ve kuvvetinin tahmininde makine öğrenimi yöntemi kullanarak, tehirleri azaltmayı amaçlıyor.

Şirket bu projede, Google Cloud ve onun bir ürünü olan Vertex AI Forecast adlı hizmeti kullanıyor.

Lufthansa Group bu yöntemden şimdilik SWISS için, Zürih Kloten Havalimanı’nda faydalanıyor.

Zira Bise adı verilen ve İsviçre platosunda kuzeydoğudan güneybatıya doğru esen rüzgâr, bu bölgedeki uçuş operasyonunu derinden etkiliyor.

Bise’nin kuvvetli estiği anlarda, iniş/kalkış yönünün değiştirilmesi sebebiyle, Zürih Kloten Havalimanı’nın kapasitesi %30’a varan oranda düşebiliyor.

İsviçre’de esen “Bise” rüzgârı

Bu durum operasyonun yoğun olduğu saatlerde meydana geldiğinde, zincirleme rötarlarla iş daha da maliyetli hale gelebiliyor.

Dolayısıyla, böyle bir rüzgârın eseceği ânı ve şiddetini etkin bir biçimde tahmin edebilmek ve operasyonel planlamayı buna göre yapabilmek, havayolları açısından son derece kıymetli.

Nasıl Yapıldı?

Böyle zor bir hedef için öncelikle geniş bir veri setinden yararlanıldı.

İsviçre meteoroloji kurumundan, Bise’nin geçmiş son beş yıllık ayrıntıları alındı.

Rüzgârla ilgili yön, hız, yükseklik, basınç, sıcaklık, nem gibi birçok veri, Google Cloud havuzuna atıldı.

Söz konusu veri, Vertex AI Workbench kullanılarak işlenmeye hazır hale getirildi.

Neticede, Lufthansa Group’un, makine öğrenimi yöntemini kullanmaya başladığı daha ilk günlerden itibaren, Bise’nin eseceği zamanın tahmininde %40 oranında iyileşme elde ettiği belirtiliyor.

Bu iyileşme oranı, iki saat sonrasına yönelik tahminlerde elde edilmiş. Daha sonraki zaman dilimlerine yönelik tahminlerde, bu oran Vertex AI Forecast lehine daha da artıyor.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu