İHA

KIZILELMA PT3 taksi testlerine başladı

Geçtiğimiz günlerde yerde motor test görüntüleri paylaşılan ve testler sırasında after burner olarak adlandırılan art yakıcının da devreye alındığı görülen KIZILELMA’dan ilk uçuş öncesinde taksi testi görüntüleri geldi. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, PT3 olarak adlandırılan 3 numaralı prototip uçağın görüntülerini paylaştı:

Görüntülerde hava aracının üst bölümüne savaş uçaklarında olduğu gibi bir kanopi çizimi yapıldığı dikkat çekti. Kanopi, kokpitin üzerinde yer alan cam.

Testler Çorlu’da yapılıyor

Halen PT3’ün testleri Tekirdağ Çorlu’da gerçekleştiriliyor. İlk prototiplere göre daha güçlü olan ve art yakıcı sisteme sahip AI-322F tipi motor bulunan hava aracının yakın zamanda ilk uçuşunu gerçekleştirmesi de hedefleniyor.

Art yakıcının sağladığı ek güç ile havada ggresif manevra kabiliyetine sahip olacak uçak, aynı zamanda düşük radar kesiti de sağlayacak.

Normalde KIZILELMA’nın ilk prototibinde AI-322 motorları kullanılıyor. Art yakıcısız motorun itiş gücü 5.511,6 lbf. PT3’te ise Al-322F motorunun itiş gücü yaklaşık iki kat artıyor ve 9.259,4 lbf’ye çıkıyor.

Motorun yüksek gücü, geçtiğimiz günlerde paylaşılan yer testlerinde de ortaya koymuştu. Tolga Özbek konuyu şöyle anlatmıştı:

Öbür taraftandan, yaklaşık iki yıldır TEI, TF6000 ve TF10000 projeleri ile çalışıyor. Hem KIZILELMA hem de TUSAŞ’ın ANKA-3’ü için TEI motor alternatifi sunmayı hedefliyor.

Bayraktar KIZILELMA Teknik Özellikleri:

  • Kalkış Ağırlığı: 6 Ton
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 1.500 Kg (Gövde içi ve kanat altında)
  • Seyir Süresi: 5 Saat (805 Km görev yarıçapı ile)
  • Maksimum İrtifa: 35.000 ft
  • Seyir Hızı: 700 km/s (0,6 Mach)
  • Görev Yarıçapı: 805 Km

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu