İHA

İşte Airbus’ın ‘wingman’ tasarımı

Avrupalı havacılık devi Airbus, ‘wingman’ olarak adlandırılan jet motorlu, 5 veya 6’ıncı nesil savaş uçakları ile birlikte görev yapabilecek İHA sistemini gerçek ölçülerdeki modelini Berlin’de yapılacak ILA Havacılık Fuarı’nda tanıtacak.

Airbus’ın yeni tasarımı, 5-9 Haziran tarihleri arasında Berlin’deki ILA Fuarı’nda tanıtılacak. Wingman modeli, düşük gözlemlenebilirlik, çeşitli silahların entegrasyonu, gelişmiş sensörler, bağlantı ve ekip çözümleri gibi öngörülen tüm yeteneklere sahip olacak.

Wingman konsepti nedir

“Wingman konsepti” havacılık literatüründe insan faktörünün eksilerini önemli derecede azaltan veya insanların altında kaldığı riski hafifleten insansız sistemler anlayışı olarak girdi.

Airbus Savunma ve Uzay CEO’su Michael Schoellhorn, çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

“Alman Hava Kuvvetleri, Future Combat Air System’in (FCAS) 2040’ta faaliyete geçmesinden önce insanlı savaş uçaklarıyla uçan ve görevlerini destekleyen insansız bir uçağa açık bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bu çalışmalara cevabımız yeni tasarımız.

Wingman konseptimiz üzerinde çalışmalar sürüyor. Hedef 2030’larda gökyüzünde olacak, 2040’ta itibaren de yeni nesil savaş uçağı Future Combat Air System ile birlikte göreve çıkabilecek bir tasarım.”

Hava-hava ve hava-yer görevleri

Tasarımın yapacağı görevler arasında FCAS ile birlikte hassas mühimmatlar ile hava-yer görevlerinin yanı sıra hava-hava görevlerini de yerine getirebilecek. Böylelikle uçağın karşılaşabileceği riskler de en aza indirilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu