Haberler

İHA ve uçak kol uçuşunu nasıl yaptı?

Teknofest’in en ilginç görüntülerinden biri de İnsansız Hava Araçları’nın kolunda uçan Hürkuş ve F-16 gibi uçaklar oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Aksungur İHA sistemi, yine bir başka TUSAŞ ürünü Hürkuş’un kolunda uçtu. Baykar’ın Akıncı TİHA yani Taarruzi İHA sistemi de F-16 ile birlikte Teknofest seyircilerini selamladı.

Askeri havacılıkta kol uçuşu, büyük önem taşıyor. Bunun İHA ve uçakla birleştirilmesi tabi ki görsel olarak işi farklı tarafa taşırken uçaktaki pilot ve yerdeki operatör açısından oldukça zorlu bir uçuş haline gelebiliyor.

ANKARA’DAN KONTROL

TUSAŞ’ın Ankara’da Mürted Hava Meydanı’ndan kalkan Aksungur tipi çift motorlu İHA sistemi, uydu üzerinden kontrollü olarak İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda ise TUSAŞ Test Pilotu Murat Özpala Hürkuş ile havalandı. İki hava aracı, deniz üzerinde buluştu ve kol uçuşu gerçekleştirildi.

Aksungur istikrarlı uçuşu ile dikkat çekerken Hürkuş ise havada takipte uygun hıza inebilmek için zaman zaman gövde altındaki hava frenlerini açtı. Geçiş ve koordinasyon açısından seviye oldukça yukarıdaydı.

TUSAŞ, Atatürk Havalimanı’na Telemetri Merkezi’ni getirmişti. Aksungur, Gökbey ve Hürkuş aynı zamanda buradan takip edildi. Yerdeki ekip ve uçak arasında sürekli telsiz teması kuruldu.

AKINCI VE F-16 KOLDA UÇTU

Teknofest’in ilk günü Akıncı ve Hürkuş birlikte uçtu. Bu uçuş, biraz daha yukarıdaki TB2 Bayraktar tarafından görüntülendi. Geçişsırasında sağda-solta iki T129 ATAK ve ortasında da T625 Gökbey yer aldı.

Sonrasında ise Akıncı uçuşuna F-16D eşlik etti. Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı 151. Filo’dan gelen iki kişilik F-16D, Albay Murat Keleş tarafından uçuruldu. Halen üssün harekat komutanı olan Albay Keleş, 2010’da SoloTürk’ün de kurucu pilotuydu.

Hava Kuvvetleri’nden ayrıldıktan sonra TUSAŞ’ta test pilotluğu da yapan Albay Keleş, sonrasında Hava Kuvvetleri’ne yeniden döndü ve uçuşlarını devam ettiriyor. Teknofest’in ise bu yıl ki uçuş koordinatörüydü.

F-16D, düşük süratte Akıncı’nın kolunda başarıyla tutunup uçtu, Bu arada ayrılmalarda Akıncı’nın yüksek hızı ve performansı da dikkat çekiciydi.

Baykar ekibi, Teknofest öncesinde 05-23 pisti için gerekli ölçümleri yapıp Akıncı’nın sistemine yükledi. Böylelikle operasyon meydan envanterine Atatürk Havalimanı da girmiş oldu. Yere kurulan merkez ise hem Akıncı’nın hem de TB2’nin sorunsuz uçmasını sağladı. Yerdeki ekip ve uçak arasında sürekli telsiz teması kuruldu.

KOL GEÇİŞLERİ VİDEOSU

 

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu