FinansHaberlerHavayolları

THY yıl sonunda kapasite artış hızında düşüş bekliyor

Türk Hava Yolları’nın içinde olduğu Star Alliance Havayolu İttifakı’nın ikinci çeyrek değerlendirmesinde konuşan Yatırımcı İlişkileri Başkanı Mehmet Fatih Korkmaz, rekabetteki artışın ikinci çeyrekteki getirileri üzerinde baskı yarattığı ve bunun talebin ılımlılaşmasına dair işaretlerle birlikte, yıl sonuna doğru kapasite artışını azaltmaya itebileceği konusunda uyardı.

Cirium’da yer alan habere göre Korkmaz, genel olarak “olumlu” bir talep ortamına rağmen, “artmış rekabetin” alt çizgiye yansıdığını söyledi.

Türk Hava Yolları’nın getirileri, 2023’ün ikinci çeyreğindeki %9,2’den bu yılın %8,9’una düştü. En çok baskı görenler sırasıyla %7,9, %6,7 ve %4,7 düşüşle Asya-Pasifik, Afrika ve Amerika’ydı, ancak havayolu mevcut çeyrekte bir iyileşme görmeyi bekliyor.

Diğer bölgeler ayrı sorunlar sunuyor. Korkmaz, Orta Doğu’yu küresel olarak “en büyük zorluk” olarak tanımlıyor ve Türk Hava Yolları bölgedeki kapasitesinin %11’ini kesti. Orta Doğu geliri, “sıkı” talep nedeniyle yıllık bazda %1-2 düştü.

Avrupa’da, taşıyıcı “büyük bir zayıflık görmüyor”, ancak yine de rakiplerin kapasite artışı nedeniyle mevcut çeyrekte getirilerde baskı bekliyor.

Asya-Pasifik ana itici güç

Asya-Pasifik, Korkmaz tarafından artan talebin “ana itici gücü” olarak tanımlanıyor, çünkü bölge hala Covid’den toparlanıyor. Türk, üçüncü çeyrekte Asya-Pasifik’teki kapasitesini yıllık bazda %30 artırmayı planlıyor, ancak bazı ülkeler, özellikle Hindistan, Çin gibi diğerlerinden daha iyi durumda.

Türk, aynı zamanda Amerika’ya güçlü bir talep görüyor, ancak “rekabet geri döndüğünden beri getiride azalma” var. Ancak, bu düşüşler “hafifliyor”.

Ayrıca müşterilerin uçuşlar için daha iyi fırsatlar aradığına dair işaretler var, bu da bazı havayollarının fiyatlandırmanın darbe aldığına dair son uyarılarıyla örtüşebilir.

CFO Murat Şeker: “Yolcular daha seçici”

Sunumda ayrıca THY’nin CFO’su Murat Şeker de değerlendirmelerde bulundu:

“Yolcular uçuşlarında giderek daha seçici hale geliyor ve havayolları pazara kapasite ekledikçe daha yüksek değerde para seçenekleri arıyorlar. İkinci çeyrekte toplam gelir %10 artarak 5,7 milyar dolara çıktı. Yolcu gelirleri %4,2 arttı ve işletme marjı %24 oldu. 1,05 milyar dolarlık işletme karı, bir yıl önceki 1,03 milyar dolara göre biraz arttı” dedi.

Diğer taraftan Yatırımcı İlişkileri Başkanı Mehmet Fatih Korkmaz, “Gelişmeleri izlerken oldukça dikkatliyiz,” diyor ve Covid’den kaynaklanan baş döndürücü toparlanmaya kıyasla göreceli yavaşlamaya dikkat çekiyor. “Şu anda, dördüncü çeyrekte kapasite büyümesini düşürmeye pek gerek görmüyoruz, ancak izleyeceğiz.”

THY şu anda yıl boyunca kapasiteyi %9-10 oranında artırmayı planlıyor, ancak henüz 2025 için bir hedef belirlemedi.

Korkmaz ayrıca havayolunun Airbus A320neo ailesi jetlerini etkileyen GTF motor sorununa ilişkin pozisyonu hakkında bir güncelleme sağladı.

THY yılın başlarında üretici Pratt & Whitney ile bir tazminat anlaşması imzaladı. Korkmaz bunu “oldukça işbirlikçi” olarak tanımlıyor – ancak yine de bakım sorununun havayolunun maliyetlerini etkilemeye devam ettiğini, filosunda ve mürettebatında bozulmalara neden olduğunu belirtiyor.

Genel olarak, GTF bakımlarının yere indirilmesinin THY’nin ASK (Available seat per kilometre – Kilometre başına mevcut koltuk sayısı) başına maliyetine yaklaşık %1,5 eklediğini tahmin ediyor. ASK başına maliyet toplamda %8 artmış durumda.

THY’in şu anda GTF sorunları nedeniyle yere indirilmiş 32 uçağı var. Bu sayı yıl sonuna doğru ve 2025’e doğru 45’e çıkabilir, ancak bu herhangi bir zamanda hizmet dışı kalmanın maksimum sayısı olacağı tahmin ediliyor.

Korkmaz, tazminat anlaşmasının bu yıl sorunlardan kaynaklanan ticari kayıpları karşıladığını açıklıyor. Bu, daha fazla anlaşmanın takip etme olasılığını da beraberinde getiriyor.

Mavi ekran açıklaması

Korkmaz ayrıca, dünya çapındaki havayollarında ve şirketlerde kesintiye yol açan son CrowdStrike kesintisinin, Turkish tarafından sadece 87 iptale veya günlük hizmetlerinin yaklaşık %5’ine yol açtığını belirtiyor. “Öğleden sonra, operasyonlarımızın neredeyse tamamı normale dönmüştü,”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu