Havayolları

THY Süleymaniye’ye havalanmaya hazırlanıyor, hava sahasının açılması bölgede olumlu karşılandı

Türkiye’nin Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na uyguladığı uçuş yasağını üç ay süreyle uzatmasının ardından, bölgedeki diplomatik ve teknik temaslar sonucunda hava sahasının yeniden açılması süreci başladı. Türk Hava Yolları’nın Süleymaniye’ye sefer düzenlemesi için hazırlık yaptığı bildirildi.

THY İletişim Başkanı Yahya Üstün dün yaptığı paylaşımda seferlerin her gün karşılıklı olarak gerçekleştirileceğine dikkat çekmişti. THY’nin uzun bir aradan sonra yeniden İstanbul-Süleymaniye uçuşlarına başlaması da özellikle Kuzey Irak’ta memnuniyetle karşılandı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) Başkanı Neçirvan Barzani, hava sahasının açılması ve Süleymaniye’ye Türkiye tarafından yeniden uçak seferlerinin başlatılması sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Hatırlanacağı üzere Türkiye, Nisan 2023’te güvenlik gerekçesiyle Süleymaniye’ye uçuşları askıya almış; bu kararın ardından çeşitli aralıklarla yasak süresi uzatılmıştı. Son olarak 2025 Temmuz ayında alınan kararla, uçuş yasağı 3 ay daha uzatılmıştı.

Uçuşlar neden durmuştu

Yasağın uzatılmasının arkasındaki temel nedenler:

Süleymaniye bölgesinde PKK/PYD varlığına ilişkin güvenlik endişeleri

Havalimanı çevresinde izinsiz hareketlilik ve riskli faaliyetler

Irak Merkezi Hükümeti ile bölgesel yönetim arasında koordinasyon eksikliği

Bu gelişmeler, Türk sivil havacılığı açısından güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yasağı sürdürmesiyle sonuçlanmıştı.

Hava sahası açıldı

Ancak bugün itibarıyla yeni bir süreç devreye girdi. KIBY (Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi) Başkanı Neçirvan Barzani’nin, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Süleymaniye’ye uçuşların yeniden başlatılması konusu gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşme sonrası uçuşların tekrar başlaması yönünde olumlu sinyal verdi.

KIBY Başkanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na yönelik yasağın kaldırılması kararı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Görüşme sonrası, hava sahasının açılması kararı alındı. Süleymaniye Valisi Haval Ebubekir, yasağın resmen kaldırıldığını ve teknik süreçlerin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Karar bölge halkında memnuniyet yarattı

KIBY yönetimi, Türkiye’nin bu kararını memnuniyetle karşıladı.

Barzani, açıklamasında Türkiye ile olan “karşılıklı çıkar ve güçlü ilişkilere dayalı iş birliğinin” önemine vurgu yaptı. Kararın, hem bölge halkı hem de Türkiye açısından ekonomik ve insani katkılar sağlayacağı ifade edildi.

Türkiye Süleymaniye’ye uçuş yasağını 3 ay daha uzattı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu