THY’den, iki A350 için finansmanına Japonya’dan yenilikçi model

Türk Hava Yolları (THY), filosuna katılacak iki yeni Airbus A350-900 uçağının finansmanı için yürüttüğü önemli sürecin başarıyla sonuçlandığını duyurdu. Finansman yapısı, Itasca sigorta garantili havacılık finansmanı ürününün Japon öz sermayeli JOLCO (Japanese Operating Lease with Call Option) modeliyle birleştirilmesiyle oluşturuldu. Böylece THY, uçak finansmanı portföyüne yenilikçi bir modeli daha dâhil etmiş oldu.
İşlem kapsamında Itasca’nın sağladığı rekabetçi sigorta çözümü çerçevesinde Bank of China tek kreditör olarak yer alırken, Japon öz sermayesi JP Lease tarafından sağlandı. Bu anlaşma, THY ile Itasca arasında gerçekleştirilen ilk JOLCO işlemi olmasının yanı sıra; Bank of China ile JP Lease’in Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu ile tamamladığı ilk uçak finansmanı özelliğini taşıyor.
Murat Şeker: “İş ortaklarımızın güveni”
İşlemin başarıyla tamamlanmasıyla ilgili, Türk Hava Yolları Genel Müdür (Mali) Yardımcısı Doç. Dr. Murat Şeker şunları söyledi:
“Türk Hava Yolları olarak, uluslararası iş ortaklarımızın güvenini yansıtan ve yenilikçi finansman yapılarımızla kaynak çeşitliliğimizi güçlendiren bu önemli işlemi tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz. Itasca, Bank of China ve JP Lease’e, destekleri ve değerli ortaklıkları için teşekkür ediyor ve Bank of China ve J.P. Lease’i, Türk Hava Yolları ile gerçekleştirdikleri ilk uçak finansmanı işlemi dolayısıyla tebrik ediyorum. Filo genişletme stratejimizi desteklerken küresel ortaklıklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz.”

Bank of China Londra Merkezli Ulaştırma Sektörü Başkanı Arnaud Fiscel, “Bu yeni A350-900 uçağının finansmanında Türk Hava Yolları’na destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu işlemin başarıyla sonuçlanması, Bank of China ve Türk Hava Yolları arasındaki güçlü ilişkinin bir göstergesidir. Bu, aynı zamanda havacılık sektörüne özel çözümler sunma konusundaki güçlü yeteneğimizin de bir yansımasıdır. Finansmanın verimli ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasından dolayı tüm ilgili ekipleri tebrik ediyoruz.” dedi.
JP Lease Products and Services Co., Ltd. Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Teiji Ishikawa, şunları ekledi: “Türk Hava Yolları’nın yeni A350-900 uçağının finansmanını desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu işlem, Türk havacılık sektörü ile olan güçlü ilişkimizi ve bağlılığımızı gösteriyor. Değerli ve yenilikçi ortaklarımızla birlikte bu işlemin Japon öz sermaye sağlayıcısı olarak yer almaktan gurur duyuyoruz.”
Itasca İcra Kurulu Başkanı Gareth John ise “Bu işlem, Itasca’nın finansman platformunun gücünü, çok yönlülüğünü ve önde gelen küresel havayolları için yenilikçi sigorta destekli çözümler sunma yeteneğimizi vurguluyor. Türk Hava Yollarının iki yeni A350-900 uçağının teslimatını destekleyen bu JOLCO finansmanı, havacılık sektöründe verimli ve rekabetçi finansman yapıları sağlama taahhüdümüzü pekiştiriyor.” dedi.






