İHASavunma

HAVELSAN’dan BAHA’nın ilk ihracatı

HAVELSAN tarafından geliştirilen Bulutaltı İnsansız Hava Aracı (BAHA) ilk ihracatını başarıyla yaptı. Bir Afrika ülkesine gerçekleştirilen ihracat ile birlikte BAHA, bölgede görev yapmaya başlayacak.

Gelişme ile ilgili olarak HAVELSAN tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Baha kanatlarını Afrika’ya açtı. Dijital Birlik Teknolojimizin ilk üyesi olan insansız kara aracı BARKAN’ın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesinin ardından, ailenin ikinci üyesi olan Bulutaltı İnsansız Hava Aracı BAHA’nın ilk ihracatı da Afrika’ya gerçekleşti. Geliştirme sürecimize katkı sunan çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkürler”

Mesajla birlikte HAVELSAN, geçtiğimiz aylarda ortak olduğu Asisguard’ın yanı sıra, Dönmezoğlu Bilişim, SİO Havacılık Uzay Sanayi  ve TUALCOM şirketlerine teşekkür etti.

Dijital birlik konseptinin parçası

HAVELSAN adım attığı “Dijital Birlik” konseptinde aralarında BARKAN, KAPGAN gibi İnsansız Kara Araçları, SANCAR gibi Silahlı İnsansız Deniz Araçları (SİDA), İDEF 2023’te tanıttığı ÇAKA gibi hem süstü hem de sualtında giden kamikaze drone sistemleri gibi çok sayıda farklı tasarım için yazılım ve komuta kontrol sistemleri geliştiriyor. Araç konusunda ise farklı şirketlerle beraber çalışıyor.

HAVELSAN, geçen yıl BAHA’yı farklı bir konsept ile geliştirerek özelliklerine bir çok artı değer katmıştı. Tasarımın geliştirilmesinin yanı sıra sistem çok uzaktan tespit ve teşhis yapabilecek özelliklere kavuşmuştu.

Yerlilik oranı yüzde 90

Geliştirilen BAHA’nın yüzde 90 oranında yerlilik oranına sahip. HAVELSAN tasarımı yaptıktan sonra gövdesi tamamen yerli firmalar tarafından üretiliyor. Komponentlerin çoğu da yurt içi imkanlarla alınıyor.

Tolga Özbek ilk BAHA testlerine katılmıştı

 

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu