Hava Kuvvetleri

ABD’den Yunanistan’a F-35, Türkiye’ye F-16

Türkiye-ABD ilişkilerinde F-16 testki sürerken, Wall Street Journal Gazetesi ilginç bir iddiayı gündemine taşıdı. Biden yönetiminin birlikte karar alarak Yunanistan’a 30 adet F-35 uçağı satışı ile Türkiye’ye 40 adet Block 70 F-16 satışı ile modernizasyonu bir arada onaylayacak. Uzmanlar bu adımla Türkiye ve Yunanistan arasındaki dengelerin ciddi anlamda bozulacağına dikkat çekiyor.

Toplam 20 milyar dolar

ABD Kongresi’ne sunulacak teklif her iki ülke için toplam 20 milyar doları içeriyor. Halen yaklaşık bir buçuk yıldır F-35 projesinden çıkartılmamız sonrasında ödediği 1,2 milyar dolarlık paranın karşılığında 40 adet Block 70 serisi F-16 alımı ve 79 adet F-16 uçağının modernizasyonu için onay bekliyor. 

Başkan Biden, Kongre’de Türkiye karşıtlığı yaklaşımın aşılması için birleşik bir adım atmayı planlıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre anlaşmanın Kongre’de duyurulması, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gelecek hafta Washington’a yapacağı ziyarete denk getirilecek.

NATO onayı şartı

Türkiye’ye yapılan satışta ayrıca 900’den fazla havadan havaya füze ve 800 bomba bulunuyor. Konuyla ilgili uzmanlar yaptığı yorumda Kongre’nin onayının Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne katılımı konusundaki imzasına bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak önceki gün PKK terör örgütü üyelerinin İsveç’te yaptıkları sonrasında ülkemizin bunu nasıl onaylayacağı ise soru işareti oluşturuyor.

Yunanistan’a 30 adet F-35

Bu anlaşma ile birlikte Yunanistan’ın 30 adetlik F-35 talebinin onaylanması bekleniyor. Yetkililer, hem Türkiye hem de Yunanistan için bildirimlerin zamanlamasını “tesadüf” olarak nitelendirirken, talebinin de kabul edilmesi halinde Atina’nın F-16 satışı konusundaki protestolarını bastırabileceğine inanıyor.

Resmi açıklama

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kongre’ye resmi olarak bildirilinceye kadar ve bildirilmedikçe potansiyel silah transferleri hakkında bir politika meselesi olarak yorum yapmayı reddetti.

Dengeler ne olacak

Yunanistan, Fransa’dan gelişmiş elektronik sistemlere sahip Rafale savaş uçakları almasıyla birlikte Ege’de dengeleri değiştirmeye başlamıştı. Halen Yunan F-16’ları Viper olarak adlandırılan modernizasyona tabi tutuluyor. AESA radarı başta olmak üzere yeni nesil sistemler Yunanistan için önemli bir avantaj. Buna bir de 5’inci nesil F-35’lerin teslim edilmesi hava üstünlüğünün tamamen belirli bir dönem için Yunanistan’a geçmesi anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu