Havayolları

İran’ın Rusya’ya füze satışı İran Air’e yaptırım olarak döndü

Rusya son dönemde Ukrayna Savaşı’nda kullanmak üzere İran’dan balistik füze almasıyla birlikte yeni bir adım attı. İranlı havayolu şirketleri için yeni yaptırım kararları alındı.

Üç Avrupa ülkesi Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları, 10 Eylül’de İran’ı Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya füze tedarik ettiği için kınayan ortak bir açıklama yayınladı ve silah tedarikinde yer alan birkaç Rus ve İranlı kişi ve lojistik şirketine yönelik yaptırımları artırılma kararı aldı.

İran Air’in Fransa, Almanya ve İngiltere’ye seferleri durdurulacak

Ayrıca üç ülke, “İran ile ikili hava hizmeti anlaşmalarını iptal etmek için derhal adımlar atacağını” ve bunun da muhtemelen İran’a uçuş yapmalarını engelleyeceğini ve İran Air’e yeni yaptırımlar uygulayacağını belirtiyorlar.

Açıklamada başka hiçbir İranlı taşıyıcının adı geçmemesi dikkat çekti. Halen İran Havayolları, haftada üç kez Londra Heathrow’a ve haftada iki kez Paris Charles de Gaulle, Köln, Frankfurt ve Hamburg’a olmak üzere İngiltere, Fransa ve Almanya’daki varış noktalarına 11 uçuş yapıyor.

Bir başka İranlı havayolu şirketi Qeshm Air ayrıca, ikili hava hizmetleri anlaşması iptal edildiğinde etkilenecek olan Tebriz’den Hamburg’a haftalık bir uçuş gerçekleştiriyor.

Aynı gün yayınlanan ayrı bir bilgi notunda, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Air’e karşı yaptırımları, “İran’ın, bazıları Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya sağlanan, İHA’ların geliştirilmesinde kullanılmak üzere hassas-batı kökenli çift kullanımlı malzemeler edinmesini sağladığı” gerekçesiyle artıracağını belirtiyor.

2018’den bu yana mali yaptırımda

İran Air ve diğer İran taşıyıcıları, 2018’den bu yana Batılı kaynaklardan uçak kiralamasını veya edinmesini engelleyen son tırmanıştan önce, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak ABD ile ilgili mali yaptırımlar altındaydı.

Halen İran Air’in hizmette dört ATR 72-600, dört Airbus A300 ve iki A330-200 olmak üzere 17 uçağı var. (Kaynak: Cirium)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu