İHA

Loyal Wingman ilk uçuşunu yaptı

Boeing ile Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin ortak projesi jet motorlu İnsansız Hava Aracı Loyal Wingman ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Woomera Range Tesisleri’nde yapılan ilk uçuşta Loyal Wingman’in temel sistemleri test edildi.

Proje aynı zamanda son 50 yılda Avustralya tarafından tasarlanıp imal edilen ilk askeri uçak olma unvanını da taşıyor. Projede Boeing’in Avustralya kolu ana yükleniciliği alırken Loyal Wingman’e ayrıca 35 yerel şirket de üretim ve tasarım konusunda destek verdi.

YENİ BİR İHA KONSEPTİ

Yeni bir İHA konsepti getirmeyi hedefleyen Loyal Wingman, operasyonlarda F-35 veya F/A-18’lerle birlikte görev yapacak. Havada pilot tarafından yönlendirilecek Loyal Wingman, gerektiğinde yem olarak da öne çıkarak hedef şaşırtma gibi görevlerde kullanılabilecek.

Boeing ile Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) yaptıkları ortak açıklamada, mürettebatlı uçaklarla birlikte çalışmak üzere tasarlanmış pilotsuz savaş uçağı benzeri jetin ilk uçuş testini tamamladıklarını bildirdi.

Avustralya hükümeti, Boeing’in diğer küresel müşteriler için de özelleştirilebilir olduğunu açıkladığı ürünün geliştirilmesi için 31 milyon dolar yatırım yaptı.

Boeing’in ‘Loyal Wingman’i 11,6 metre uzunluğunda, 3 bin 704 kilometre menzile ve çeşitli yüklere uyumlu şekilde çıkarılabilen bir burna sahip. Silah taşıyabilen jet aynı zamanda savaş uçaklarının korunmasına yardımcı olmak için kalkan görevi de görüyor.

İNGİLTERE DE AYNI YOLDA

Dünyanın dört bir yanında ordular, kaynaklarını en üst düzeye çıkarmak için daha ucuz ve daha güvenli yollar ararken, otonom teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapıyor.

Ocak ayında da İngiltere, Spirit AeroSystems’in Belfast birimi ile yine benzer tipte bir pilotsuz uçağın önümüzdeki üç yıl içinde deneme uçuşu yapması için 30 milyon sterlin değerinde bir sözleşme imzaladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu