İHA

ABD, İngiltere ve Avustralya’dan yapay zekalı sürü drone testi

ABD, İngiltere ve Avustralya toplam 70 insansız hava ve kara sisteminden oluşan sürü drone sistemini yapay zeka ile kullanarak test etti. Geçtiğimi nisan ayında İngiltere’de yapılan testi Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı paylaştı.

AUKUS olarak adlandırılan ve 15 Eylül 2021 tarihinde Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ilan edilen üçlü bir güvenlik paktı tarafından organize edilen testler hakkında bilgi veren bakanlık, testlerin gelişmiş yetenekler ve yapay zeka olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Testlerde 70 personel görev yaptı. Sahaya farklı ülkelerin imalatı hava ve kara insansı araçları çıktı.

Bunlar arasında Blue Bear Ghost, Insitu CT220 tipi drone’ların yarı sıra Viking mürettebatsız kara aracı, ile Challenger 2 ana muharebe tankı ile bazı zırhlı araçlar da kullanıldı.

AUKUS’un savunma sanayi tarafı

AUKUS’un önemli bir parçasını da gelişmiş savunma sanayi teknolojilerinin geliştirilmesi oluşturuluyor. Bu adımda en önemli parçayı nükleer güç ile çalışan denizaltılar oluşturuyor.

AUKUS Paktı kapsamında Avustralya, nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltılarını ABD’den teslim alacak. Denizaltı sayısı en az üç olacak.

Bunun ardından üç ülke, İngiltere yapımı Rolls-Royce reaktörleriyle çalışan yüksek teknolojili yeni bir filo yaratmak için birlikte hareket edecek.

Pekin yönetimi anlaşmayı, ilk duyurulduğu 2021 yılından beri eleştiriyor.

AUKUS başta sürü drone ve insansız sistemler konusunda da üç ülke tarafından teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Yapay zekaya 1,8 milyar dolarlık yatırım

ABD için savunma teknolojilerinde yapay zeka giderek önem taşıyor. 2024 yılı savunma bütçesinde ABD, yapay zekanın savunma sanayiinde kullanılması için 1.8 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Bu konuyla ilgili önemli karar 2021’de alınmıştı. Halen ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un devam eden 685 adet Yapay Zeka Projesi bulunuyor.

Biden’den izin talebi

ABD Başkanı Biden, 2024 Savunma Bütçesi’nde Kongre’den İngiltere ve Avustralya’ya stratejik savunma teknolojileri konusunda yatırım yapabilmek için yetki istemişti. 

Özellikle Pasifik’te artan Çin tehditi nedeniyle bu farklı yaklaşımlar ABD tarafından destekleniyor.

(Defence News)

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu