BakımHavayolları

Cathay 15 A350 uçağının motorunda sorun tespit etti

Geçtiğimiz günlerde filosundaki Airbus A350-1000 tipi uçakların motorlarında sorun tespit eden Hong Kong merkezli havayolu Cathay Pacific tüm filonun kontrollerini tamamladı. Uçaklardaki Rolls Royce imalatı motorların 15’inde sorun tespit edildi.

Olay geçtiğimiz günlerde Cathay Pacific’in Hong Kong-Zürih seferini yapan A350-1000 yolcu uçağında ortaya çıktı. Kalkıştan bir saat sonra motordan gelen yakıt sızıntısı üzerine havada Rolls Royce imalatı Trent XWB-97’de yangın ikazı alındı. Bu gelişme üzerine pilotlar geri dönerek Hong Kong’a indi.

48 uçak incelendi

Yaşanan olayın ardından tüm filodaki A350 uçaklarının motorları incelemeye alındı. Yaşanan bu gelişme Rolls Royce hisselerini de olumsuz etkiledi. Hisse fiyatlarında düşüş yaşandı.

Airbus’ın uzun menzilli yolcu uçağı A350-1000’lerin gövde boyu, 900 serisine göre daha uzun. Uçakla Rolls Royce’in daha yüksek itiş gücüne sahip Trent XWB-97 serisi kullanılıyor.

Muhtemel sorunun yakıtı bir giriş noktasından yakıtı motorun sıcak iç çekirdeği olan yanma odasına püskürten sistemden çıktığı tahmin ediliyor.

Cathay Pacific Havayolları filosunda bulunan 48 adet A350’yi inceledi. Şu ana kadar verilen bilgiye göre 15 uçakta sorun tespit edildi. Havayolu uçakların yere inmesi nedeniyle de 34 seferini iptal etmek zorunda kaldı.

Cathay’dan açıklama

Cathay Pacific, hangi motor bileşeninin arızalandığını belirtmedi, ancak şu açıklamayı yaptı:

”Dünya çapında herhangi bir A350 uçağında böyle bir arızaya maruz kalan türünün ilk örneği. Gelişmelerle ilgili teknik ekipler hem Airbus hem de Rolls Royce ile çalışmalarını sürdürüyor.”

Airbus verilerine göre, 526 adet A350-900’e kıyasla dünya çapında halen 86 adet A350-1000 farklı havayolları tarafından kullanılıyor. Uçakta tek motor modeli bulunuyor.

Rolls Royce sorun üzerinde çalışıyor

Motor imalatçısı Rolls Royce, sorunun çözülmesi için çalışmalara başladı. Ancak konuyla ilgili olarak henüz bir teknik direktif yayınlamadı.

Diğer taraftan bir başka A350-1000 kullanıcısı olan Japon Havayolları JAL, Rolls-Royce’dan daha fazla bilgi istediğini ve bu arada A350 uçuşlarını durdurmadığına dikkat çekti.

Qatar Airways, 24 A350-1000’den oluşan filosunun etkilenmediğini ve gelişmeleri izlemeye devam ettiğini söyledi.

THY’de A350-1000 yok

Bu gelişmelerin ardından gözler Türk Hava Yolları’nda. Halen THY’de A350’nin kısa gövdeli modeli olan 900 serisi kullanılıyor. Bu uçaktaki motorlarda ise herhangi bir sorun tespit edilmedi.

THY’nin Airbus ile yaptığı sipariş anlaşmasında 1000 modeli için de sözleşmesi bulunuyor. Ancak henüz bu uçakların teslimatı başlamadı.

THY, geçtiğimiz aylarda Rolls Royce ile bölge bakım merkezi konusunda da el sıkışmıştı.

Motor sorunları

Halen havacılık sektörü Airbus A220 ve Airbus A320 Neo’larda kullanılan Pratt&Whitney imalatı motor sorunları ile uğraşıyor. PW1100 serisi motorlarda bazı parçalarda meydana gelen aşınma ve sorunlar nedeniyle yüzlerce uçak parça bekliyor. Üretimde yaşanan sorunlar ise hem havayollarının hem de üretici Pratt&Whitney’in belini büküyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu